Hírek

2005.01.07. 05:18

Jó kezdés: 300 ezer havonta

Napjainkban havi 230 ezer forint körüli bruttó átlagfizetéssel rendelkeznek a legfeljebb három éve munkába állt diplomás pályakezdők.

Horváth K. József

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Kozák Erika (27) Gyakornoki program keretében másfél éve került
[/caption]
A Hay Group  diplomás pályakezdők helyzetét vizsgáló 2004-es felmérésében tizenegy vállalat több mint száz pályakezdője vett részt, akik legfeljebb három év szakmai tapasztalattal rendelkeztek.
Hettinger Tamás, a cég információs üzletágának vezetője elmondta, hogy a vizsgálatban részt vevő cégek közel felének jelzése szerint villamos- és gépészmérnökből hiány van a munkaerőpiacon. A legjobb fizetések a számítástechnika, az értékesítés és a marketing területén érhetők el. Az informatika terén a néhány éves tapasztalattal rendelkező pályakezdők bére az évi bruttó 3,5 millió forintot is meghaladhatja, ami havi 300 ezer forint körül van.
Az értékesítési területen a rögzített bérek érezhetően elmaradnak ettől a szinttől, ám a változó bérek kedvezőbb mértékével kárpótolhatók a szakemberek. A fizetések szempontjából a leghálátlanabb terület a termelés és az adminisztráció. A pályakezdő diplomások legnépszerűbb juttatási formái között az étkezési hozzájárulás, a továbbképzés, a sport- és kulturális létesítmények látogatása szerepel. A vállalat elhagyásának leggyakoribb oka az új kihívást jelentő érdekes munkakör, a rugalmas munkavégzés és a fizetésemelési kilátások.

Kozák Erika (27) Gyakornoki program keretében másfél éve került

a Matávhoz. A programban legutóbb 170 ezer forint havi bruttó fizetéssel indultak a pályakezdők. Erika juttatásként étkezési jegyet, vezetékestelefon- és internethasználati díjkedvezményt kap, továbbá albérleti és hazautazási támogatást.

Pethő Szabolcs (24) közgazdászgyakornok, üzleti tervezéssel foglalkozik

a Matávnál. A továbbtanulás érdekében vállalta a más cégekhez képest alacsonyabb, 170 ezer forintos kezdőfizetést. Egészség- és nyugdíjpénztári kedvezményt, telefontámogatást, érkezési jegyet kap juttatásként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!