Hírek

2005.01.21. 07:00

Késni fog a fészekrakás

Címkék#Vélemény

A Fészekrakó lakásprogram februárra tervezett indulása heteket is késhet, hisz még a rendeletet sem hirdették ki.

Bán Károly

Az érdeklődés mégis hatalmas. Egyelőre csak a 30 év alattiakat érinti a program, de a későbbiekben a korhatár 35 éves korig történő kiterjesztését tervezik.

A fészekrakás olyan 30 év alatti házaspárokat, élettársakat, s gyermeküket egyedül nevelőket érint, akiknek sem lakásuk, sem jelentős megtakarításuk nincs, viszont jövedelmük lehetővé teszi a magas törlesztőrészletek fizetését.  A fiatalok csekély, 15-20 százalékos önerővel vásárolhatnak lakást. A bankok általában a lakás vételárának felére adnak kölcsönt. Ez egészül ki az állami kezességvállalással nyújtott hitellel. A garanciadíjat, amely az utóbbi kölcsön két százaléka, a lakás vásárlójának kell megfizetni.

Ha a fiatal pár együttes jövedelme nem éri el a negyedmillió forintot, akkor a bankok aligha lesznek partnereik a fészekrakásban. Hisz egy 15 millió forintért vásárolt új lakásnál, ahol az önrész nem haladja meg a másfél millió forintot, a havi törlesztés összege jóval 100 ezer forint fölé emelkedik. A bankok üzletszabályzata szerint pedig a törlesztőrészlet nem haladhatja meg a jövedelem harmadát, legfeljebb 40 százalékát.

Az első önálló otthon megteremtéséhez nyújtott állami kezességvállalás használt lakás esetében Budapesten 12, vidéken 8 millió forint értékű lakás vásárlásáig adható. Új lakás esetén, a telekárat nem számítva, Budapesten 15, vidéken 12 millió forint értékű lakás építéséig, illetve vásárlásáig vehető igénybe a kedvezmény.

Hasznos oldalak:

www.ingatlan.lap.hu

www.ingatlan.net

www.ingatlan.com

www.otthon.hu



Hetekre van szükség

Ahhoz, hogy a Fészekrakó programból banki hiteltermék legyen, még néhány hétre szükség lesz – mondta Andok Ágnes, a K&H Bank sajtóosztályának munkatársa. Ennek részletes kidolgozása a jogszabály megjelenését követően lehetséges. Várnai Iván, az Országos Lakásügyi Hivatal kommunikációs igazgatója szerint az ügyfeleknek már február elején érdemes lesz felkeresniük a pénzintézeteket, hisz a hivatal tájékoztató anyaga alapján egyértelmű felvilágosítást kaphatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!