Hírek

2005.01.03. 00:00

Kétszer annyi hamis bankjegy

Egyik napról a másikra vonták be 1999. júliusban az ötezer forintos bankjegyet. A hírek szerint milliárdos tételben akarták hamisítani eredeti értékjegypapírra. Napjainkban ismét emelkedik a hamis bankók száma, aggodalomra azonban semmi ok.

Szemán László

A magyarorszag.hu kormányzati portál szerint 2004-ben kétszer annyi hamis bankót gyártottak a csalók, mint az azt megelőző évben. Bár tény, hogy napjainkban növekszik a pénzhamisítások száma, legalábbis darabra, de a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem tervezi egyik bankjegyünk cseréjét sem. A növekvő pénzhamisítások ellenére sem. Ehelyett a forgalomban lévő bankók utánnyomása során újabb biztonsági jelekkel látja el azokat. Példa rá az ezerforintos, amit eddig is és ma is nagyon kedvelnek a hamisítók. Az MNB szerint azért, mert ezek a legkönnyebben előállíthatók.

A nemzeti bank 1999. augusztus 31-én kivonta a régi ezerforintosokat. Ekkor már egy éve forgalomban volt az új változat. 1999-ben is a maihoz hasonló hamisítási csúcs volt a bankjegyeket tekintve. Az MNB 2000. november 1-jétől ki is adta a biztonságosabb ezres bankót. Ennek előoldalán, a vízjelmező felett korábban található rejtett kép helyére az MNB felirat került, ami a rátekintés szögétől függően változtatja a színét.

A rendőrség szerint a hamisítások darabszáma azért is emelkedett idén, mivel több bandát is elfogtak. Ezek viszonylag nagy tételben, ötven-száz vagy még több darabos tételben gyártották a bankókat. Sőt november végén egy olyan társaság is lebukott, amely a fénymásolón gyártott húszezreseket névértékük tíz százalékáért árulta a piacon. Az árat az anyag- és munkadíj fejében kalkulálták ki.

A hamis bankókat rossz minőségű papírra készítik. Nem kell hozzá más, csak egy jobb minőségű számítógép, szkenner és színes nyomtató. Az így készült „bankók” a megszólalásig, az első tapintásig és tüzetesebb megszemlélésig hasonlítanak az eredetihez. Ám, ha jobban megnézzük őket, azonnal kiszúrhatók. Egy sor biztonsági elem hiányzik róluk. Hogy csak a leggyakoribb biztonsági szálról szóljunk. A bankót a fény felé tartva ezt azonnal meglátjuk. A hamisítók a leggyakrabban olyan helyeken próbálnak túladni a hamis bankókon, ahol sem fény, sem idő nincs jobban megnézni azokat. Így kocsmákban, diszkókban.

Mindezek tükrében érthető az MNB álláspontja, amikor a felvilágosításra helyezi a hangsúlyt. A www.mnb.hu honlapon minden egyes forgalomban lévő bankjegyünkről megtudhatjuk, milyen biztonsági elemeket tartalmaznak.

A bombagyáros is részt vett a titkos munkában

A bombagyárosként elhíresült német Dietmar Clodót 2000-ben egy 1994-es pénzhamisítás miatt 3 évre ítélték. Az ő cége szállította az eredeti bankjegy-papírt a hamisító Csobai Lászlónak. Csobait azóta emberölés miatt 20 évre ítélték, majd újabb kettős emberöléssel gyanúsították. Clodo a bombagyártásért kiszabott tíz évvel együtt összesen tizenhárom évet kapott.

Az ötezrest egy nap alatt vonták ki

1999. július 26-án azonnali hatállyal bevonta az MNB az ötezres bankjegyeket. A hírek szerint egy külföldi banda eredeti értékjegy-papírra több milliárd forintnyi értékben akart ötezreseket készíteni, és azt a környező országok magyarok lakta területein tervezte teríteni. A papír adott volt; állítólag abból a hattonnányiból származott, ami 1998-ban nyomtalanul eltűnt az Orczy téren.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!