Hírek

2005.01.25. 00:00

Ki vezesse majd a fővárost?

Zsidai Péter

„Nem lennék életem árán főpolgármester.” Ezzel a sokatmondó kijelentéssel utalt tegnapi sajtótájékoztatóján Molnár Gyula budapesti MSZP-elnök városvezetői ambícióira. Ami biztos, jelöltjüket idén nyár végén nevezik meg, akit egy éven át versenyeztetnek Demszky Gáborral.

Az új fővárosi kormánybiztos azt is elárulta, 2006 őszén az SZDSZ-szel közös jelöltjük lesz a városvezetői székre. Molnárék úgy tervezik, a jelöltek teljesítményét összehasonlítják, és a jobbikat indítják az önkormányzati választáson. Figyelemre méltó, hogy Molnár az értékelés egyik szempontjának a 2006-os országgyűlési választások eredményét jelölte meg. Gy. Németh Erzsébet frakcióvezető egyértelművé tette: a főváros költségvetésének elfogadásáig nem hajlandók tárgyalni új főpolgármester-helyettesi székről.

Az SZDSZ Molnár Gyula kormánybiztosi kinevezése óta Ikvai-Szabó Imrét, az egészségügyi és a szociális bizottság elnökét szeretné ebben a pozícióban látni. Erről tegnap a liberálisok is egyértelműen fogalmaztak. – Változatlanul határozott kérésünk, hogy egy főpolgármester-helyettesre tehessünk javaslatot – mondta Bőhm András. A liberálisok frakcióvezetője sérelmezte, hogy az MSZP ezt nem támogatja. Annak ellenére, hogy az SZDSZ engedett a szocialisták kérésének, és ősszel megfosztotta Atkári János főpolgármester-helyettest hatásköreitől.

Tegnap világossá vált, a liberálisok egyre reménytelenebbül várhatják a szocialisták háláját. Erre utal Gy. Németh Erzsébet azon kijelentése, hogy pártja nem egy főpolgármester-helyettest, hanem két tanácsnokot nevezne ki. Bőhm András méltánytalannak nevezte, hogy a szocialisták újabb politikai és egyéb igényekkel állnak elő, mialatt ők a városüzemeltetés érdekében javasolják Ikvait.

Az ígéret városa

Repkedtek a fővárosnak adott tízmilliárdok a koalíciós pártok tegnapi sajtótájékoztatóin. Mindkét párt képviselője elmondta, hogy új buszokat vásárolnak, nagy figyelmet fordítanak a közterületek és az aluljárók tisztaságára, felújítják az utakat. Ikvai-Szabó Imre a városrehabilitációval, Gy. Németh Erzsébet a közbiztonság fokozásával rukkolt elő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!