Hírek

2005.01.10. 05:51

Könyörtelen cselekedetekre lényegében bárki képes

Az iraki foglyok megkínzása óta számos amerikai pszichológust foglalkoztat a szörnyű tettek lelki háttere.

Tornai Szabolcs

A New York-i Princeton Egyetem kutatói sok ezer felmérés összesítésével mellbevágó eredményre jutottak. Nem kevesebb mint huszonöt ezer pszichológiai tanulmányt összesítettek. Ami azt jelenti, hogy összesen nyolcmillió(!) résztvevő magatartása szolgált alapul. A végkövetkeztetés pedig az, hogy lényegében bárki képes kegyetlenül megkínozni embertársát.

Ha valaki meg szeretné érteni, milyen lelki mozzanatok húzódnak meg a könyörtelenségek mögött, érdemes ellátogatnia Madridba. A spanyol fővárosban külön múzeuma van a középkori kínzóeszközök teljes palettájának.

Az embertelen tetteket általában a tekintélyelvűség, a társadalmi vagy csoportnyomás és az elkövető személyisége váltja ki. De mint kiderült, nem csak beteg lelkületű egyének képesek kínzásra. Másrészt a végrehajtónak szüksége van arra, hogy áldozata  megvetendő legyen. És arra is, hogy az elkövető a lehető legmagasztosabb elv nevében cselekedjen.

A neves amerikai viselkedéskutató, Jared Diamond egyik könyvében a következőképpen fogalmazta meg az agyafúrt gonoszság vezérelvét: „Hibáztasd az áldozatot!” Rendkívül aggasztó, hogy a Pentagonban arról tanácskoznak, mely kínzások elfogadhatóak és melyek nem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!