Hírek

2005.01.08. 05:47

Közös gének, közös kórok

Az embernek és a kutyának számos közös génje és közös betegsége van. A tudósok azt remélik, hogy a rákot okozó gén kutyákban történő azonosításával az emberi rák is megelőzhető lesz.

Matula J.–Tornai Sz.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Közös gének, közös kórok
[/caption]A kutyák géntérképének elkészültével a tudósok olyan géneket is találtak, amelyek nem csak a négylábúakban, de az emberben is betegségeket idéznek elő. Az egyik amerikai genetikus úgy fogalmazott: „közös génjeink és közös betegségeink is vannak a kutyákkal”.
A napokban közzétett,  legújabb kutatási eredmények szerint elsősorban a csont-, bőr- és nyirokrák gyógyításában várnak  jelentős eredményeket. Úgy gondolják, hogy az ezen betegségeket kiváltó géneket valószínűleg könnyebb lesz a kutyák szervezetében felderíteni.
A kutyákat bizonyos tulajdonságokra tenyésztik, ezért egy-egy fajon belül igen kicsi a genetikai különbség az egyedek között. A fajták közti különbségeket többnyire nagyon kevés, néha csak egyetlen gén eltérése okozza.
Azt is megfigyelték, hogy egyes kutyafajták hajlamosabbak a rákos megbetegedésekre, mint mások. A boxer, a golden retriever vagy a bernáthegyi például gyakran betegszik meg nyirokrákban, a dog inkább csontrákra hajlamos.
A rákra hajlamosító gént a tudósok az úgynevezett genetikai markerek (jelölők) segítségével próbálják behatárolni az állat géntérképén. A markerek lényegében a különböző fajták kromoszómáinak eltérését jelentik. Ha a beteg állatokban egy bizonyos marker következetesen jelen van, az egészségesekben viszont nincs, akkor nagy valószínűséggel megtalálható a betegséget előidéző gén.
Ennek kutatása az ember esetében sajnos jóval nehezebb. Hiszen a beteg családjának sok tagjából és több nemzedékéből kellene DNS-mintát venni, hogy megtalálják a „bűnös” gént. Ráadásul az embernél igen ritka, hogy elegendő nemzedék és családtag él egy időben a megfelelő számú minták vételéhez.
A kutyacsaládok viszont népesek, és mivel rövidebb ideig élnek, számos nemzedékük vizsgálható.
A német juhásznál már sikerült például a veserákra hajlamosító gént meghatározni. Ha tudják, hol található egy gén, akkor mind a kutyáknál, mind az embernél kimutatható a rákveszély.
Az eddigi eredmények kétségkívül biztatóak, de az bizonyos, hogy a kutyáknál hamarabb lesz megelőzhető a rák, mint az embernél.

Azonosított epilepsziagén

Azonosították a hibás gént, amely a kutyusoknál epilepsziát okoz. Egy új vizsgálati módszerrel a tenyésztők a közeljövőben kiiktathatják a betegséget. Bár a kutyáknál az epilepszia diétával és gyógyszerekkel elviselhetővé tehető. A felfedezés az emberi epilepszia megelőzésében is előrehaladás. A szakemberek remélik: a fajtatiszta kutyák génkészletének vizsgálata lehetővé teszi az embernél is a hibás gének azonosítását.

A tudósok azt remélik, hogy a rákot okozó gén kutyákban történő azonosításával az emberi rák is megelőzhető lesz. Matula J.–Tornai Sz. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!