Hírek

2005.01.24. 00:00

Lopott autója miatt büntetik

Geiszler Tibort megbüntette a bíróság, mert korábban ellopott, majd később visszaszerzett autóját nem íratta a nevére. A kocsi fura módon más nevén szerepel a nyilvántartásban.

Nagy Eszter Dóra

Geiszler Tibor (62) autóját 1995. novemberében lopták el. A férfi akkor egy piliscsabai céget üzemeltetett, egyik próbaidős alkalmazottjának adta oda az egyébként német rendszámú kocsit. Azt nem tudhatta, hogy az illető jelentős összeggel tartozik egy uzsorásnak. A pénzbehajtó az alkalmazottól úgy szerezte vissza a kölcsönt, hogy magával vitte az autót.

Geiszler feljelentést tett az ügyben, ám a kocsit nem találták meg. Csak három év múlva került elő. Salgótarjánban találták meg a gépjárművet. Geiszler azt mondja: 1998. októberében a rendőrség révén visszakapta a kocsit, de akkor már magyar rendszám volt rajta. Karamboloztak is vele, át is festették – állítja a férfi. Ráadásul a forgalmi engedélyben egy másik személy neve szerepelt. Geiszler két hónappal később kapott egy igazolást a rendőrségtől, hogy ő a jogos tulajdonosa az autónak, de a forgalmi átírásához még olyan adatok szükségesek, amelyek után nyomoznak. A férfi a dokumentummal az iratai között, nyugodtan használta tovább az autót.

Tavaly májusban, egy szabálytalan parkolás miatt azonban megbüntették Jászberényben. A szabálysértésről szóló határozatban az is szerepel, hogy a férfi nem íratta át a nevére az autót. Geiszler fellebbezett a döntés ellen, ám másodfokon is kiszabták rá a tízezer forintos bírságot. Geiszler Tibor bírósági tárgyaláson szeretné rendezni az ügyet. Azt állítja: az autó az övé, nem neki kell átíratnia a saját nevére. Ráadásul ő nem tart igényt a magyar rendszámra. Azt mondja, neki jó volt az autó a német rendszámmal is.

A rendőrség elismeri, ők mulasztottak

Pető Barna, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Főosztályának egyik osztályvezetője elismerte, hogy mulasztás történt, amikor nem értesítették Geiszler Tibort a nyomozás befejeződéséről. Az viszont kérdéses, hogy ki a felelős ezért. Az eljárás kiderítette: a kocsit lopott rendszámmal értékesítették, később pedig egy újabb rendszámot kapott. Ezzel kapta vissza a jogos tulajdonos. Pető szerint Geiszler jóhiszeműen járt el, amikor nem tett semmit az átírás érdekében, hiszen a rendőrségtől kapott igazolása alapján értesítésre várt. A helyzet tisztázására a Budapesti Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Főosztálya soron kívüli vizsgálatot indított.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!