Hírek

2005.01.04. 00:00

Lovagvár és panelek

Két kastély áll az utca egyik végén. Az egyikben menedzserközpont, a másikban a sugárbiológiai intézet kapott helyet. Borostyán szövi be a történelmi épületeket.

Tóth T.–Lázin M. A.

Sivár panelrengeteg fogadja a járókelőt, ha Albertfalva felől közelíti meg ezt az utcát. A másik végéről nézve azonban Csipkerózsika álmaiba illő látvány fogad. Az utca első háza mögül az 1890-ben épült Sacellary-kastély magasodik ki. Az épületben csaknem egy évszázadon keresztül szanatórium működött, ma nemzetközi menedzserközpont. Szomszédságában áll Törley József lovagvárra emlékeztető kastélya. Egykori pompáját leginkább bálterme őrizte meg az utókornak. Most itt működik a sugárbiológiai intézet.

Az ország legnagyobb pezsgőgyárát 1890-ben nyitották meg az Anna utcában. Az üzem húszezer négyzetméteres, háromszintes pincészetre épül. Ma a kerületi  ÁNTSZ, az idősek otthona és a Budai Nagy Antal Gimnázium is az Anna utca része.

Savoyai herceg alapította a pincészetek utcáját

Az Ady Endre út és folytatása, az Anna utca vonala először egy 1770 körül keletkezett térképen fedezhető fel. A környéken szőlők és présházak sorakoztak. A növénykultúra elterjesztője itt a törökverő Savoyai Jenő herceg volt, aki 1698 körül vette meg ezt a területet. Ezután került be a terület a bortermelő pincészetek sorába. Az itt élőket súlyosan érintette az 1736 és 1741 között dühöngő pestisjárvány.

Sok a betörés az utcában

Családi házak álltak a mai sokemeletes épületek helyén az Anna utcában egészen a 70-es évekig. Családias hangulatú volt a környék – meséli Bujdos Lászlóné nyugdíjas. – Több mint harminc éve itt lakom és nem is akarok már elköltözni. Jó a közlekedés, bár a gellérthegyi busz itt nem áll meg, ami gondot okoz az itt élőknek. De valójában mindenhez közel vagyunk. Leginkább a redszeres betörések aggasztanak. Már egy betörésfigyelőt is megbíztunk, aki elkéri az idegenektől a személyi igazolványukat. Sajnálom az utcában nemrég kivágott bokrokat is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!