Hírek

2005.01.03. 06:40

Luxa bemutatkozott a Realnál

Évek óta nem követte ekkora médiaérdeklődés a Real Madrid óévzáró edzését. Nem csoda: az új edző, Vanderleí Luxemburgo először dirigálta a csapatot.

Dénes T.

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Vanderleí Luxemburgo egy régi ismerőssel. Ronaldo volt már a játékosa.
[/caption]Az 52 éves edző a helyzethez képest meglepően jó hangulatban, felszabadultan dolgozott. A tréning után pedig jól állta az újságírók rohamát. ,,Kellemesebb nagy játékosokkal dolgozni, mint azon keseregni, miért nincsenek csillagok a kezed alatt” – mondta, amikor megkérdezték tőle, hogy nem feszélyezi-e, hogy világsztárokat kell majd dirigálnia. A fő feladatokat négy pontban foglalta össze: fegyelmezettség, egység, eltökéltség, profeszszionalizmus. Majd hozzátette: ,,Nem várok olyat a játékosoktól, amit nem tudnak megtenni.A kulcsjátékosok egytől egyig sztárok. Én pusztán csak azt szeretném elérni, hogy jobban harapjanak a pályán, s hogy együtt gondolkodjanak.”

Máris megindult a találgatás arról, vajon kik érkezhetnek a Sacchi–Luxemburgo kettős uralkodásának elején Madridba. Sokan biztosra veszik, hogy miután a Santos bajnokcsapatában Luxa játékosa volt a Madrid által már régen kiszemelt Robinho, a legutóbbi brazil aranylabdás már a télen Európába költözik. Azt is feltételezik, hogy a Madrid mindenképpen vesz majd egy védekező középpályást – ez az a poszt, amelyen a leginkább gondjai voltak az előző tizennyolc hónap négy(!) vezetőedzőjének is.

A jelöltekkel kapcsolatban Sacchi kifejtette, olyanra van szükség, aki játszhat a Bajnokok Ligájában is – aminek feltétele, hogy az illető ősszel nem szerepelt az európai kupasorozatokban. Két dél-amerikai, a brazil Magrao és az argentin Masche-rano megfelelne ennek. Érdekes, hogy a Madrid nagyon figyeli a francia piacot is, Mavuba (Bordeaux), Essien (Lyon) és Pedretti (OM) miatt, s érdeklődik az Evertonban játszó dán Gravesen iránt is.

Vanderleí Luxemburgo

Született: 1952. május 10.

edzői állomásai: Olaria , Bra-gantino, Flamengo, Palmeiras, Flamengo, Parana, Palmeiras, Santos, Corinthians, brazil szövetségi kapitány, Corinthians, Palmeiras, Cruzeiro, Santos, Real Madrid

LEGNAGYOBB sikerei: Világ-kupa-győztes (1996), brazil bajnok (1993, 1994, 1998, 2003, 2004), a Brazil Kupa győztese (2003), Sao Paulo állam bajnoka (1990, 1993, 1994, 1996, 2001).

Rekorder a brazil bajnoki címeket (5), valamint a bajnokságban megnyert mérkőzéseket (53%) tekintve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!