Hírek

2005.01.14. 07:11

Luxemburg vezeti az országok tavalyi jóléti listáját

B. K.

Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlődési Szervezet) közzétette legújabb tanulmányát, mely a szervezet tagországainak gazdasági teljesítményét hasonlítja össze a bruttó nemzeti termék (GDP) és a jólét növekedését figyelembe véve. Magyarországnak az összeállított listán 42 ország közül a 30. hely jutott. Az OECD-országok átlaga 100 pont, hazánk 56 pontot kapott az értékelésen. Ez negyede a listavezető Luxemburg pontszámának. Az összevetésben az európai országokon kívül az USA, Kanada, Ausztrália, Japán, Izrael, Új-Zéland, Korea és Mexikó gazdasága került górcső alá. Az elmúlt évekhez viszonyítva Ausztria helyezése javult legtöbbet. Az EU országai közül Luxemburgnak és Írországnak jutott a legelőkelőbb helyezés.

A kis Benelux állam már hetedik éve vezeti a jóléti rangsort. Nem csoda, hogy Luxemburgot naponta árasztják el a szomszédos országokból érkezők, akik a turistaparadicsomban naponta növelik az ország gazdasági teljesítményét, ám nem számítanak ottani lakosnak. Az ország nyereséges acélágazata és mindenekelőtt erős pénzpiaca teremti meg a kiemelkedő jólétet polgárainak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!