Hírek

2005.01.21. 00:00

Mérleget von a miniszter

Folytatódik az MSZP „zárjuk le a múltat és törődjünk az aktuális gondokkal” logikára épülő megszólalássorozata. Ezúttal az eddig picit háttérbe húzódott Kiss Péter kancelláriaminiszter emelte fel szavát a rendszerváltás óta lebegtetett ügyek kapcsán.

Körmendi Gábor

– Eljött az ideje annak, hogy a magyar politika és társadalom lezárja azokat a kérdéseket, amelyekben a rendszerváltás óta nem sikerült egyetértésre jutnia – fogalmazott a miniszter. Kiss Péter szerint az elmúlt 15 évben „elvarratlan, lezáratlan, szőnyeg alá söpört” ügyeket, akár ütközéseket is vállalva, napirendre kell tűzni.

Ezeket meg kell oldani, hogy ne akadályozhassák az ország előtt álló legfontosabb kérdésekkel való foglalkozást. Mint mondta, azért vállalják a vitákat, mert nem akarják, hogy ezeket „az ország egyik fele a másik ellen belpolitikai témaként tartósan” használja. Kiss a napirendre tűzendő témák között említette a nem-zeti kérdés újraértelmezését, a privatizáció lezárását és az állami vagyonkezelés rendszerének kialakítását, a kábítószer-fogyasztás kérdését, valamint az ügynökkérdést.

– Itt az ideje kimondani, hogy ezeknek a vitáknak a vállalása azon európai értékek körébe tartozik, amiért a kormány is fellép – összegezte álláspontját Kiss Péter.
– A Fidesz partner minden olyan probléma megoldásában, amitől biztonságosabbá és kiszámíthatóbbá válik az emberek élete. Ilyen megoldandó gondnak tartjuk az államadósság kritikus mértékét. Elfogadhatatlan, hogy az állam hibájából minden magyar állampolgárnak, a csecsemőtől az aggastyánig, egymillió forint adóssága van – mondta lapunknak Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő.

Véleménye szerint a kormánynak arra is oda kellene figyelnie, hogy sohasem volt ilyen magas a pályakezdő munkanélküliek száma. – Ez bizonytalanságot hoz, a Fidesz pedig azt mondja: munka, otthon, biztonság – jelentette ki Nyitrai.

Szavazócsábító politikát folytatnak a szocialisták

Ezzel a kommunikációval a szocialisták tudatosan befolyásolni akarják a közbeszédet. A drog és az ügynöktéma pedig eddig jellemzően

az SZDSZ vesszőparipája volt. A témaválasztásból arra tudok következtetni, hogy az MSZP még az SZDSZ-től is megpróbál elcsábítani néhány szavazót – mondta lapunknak Giró-Szász András politológus. Véleménye szerint ha az MSZP gyorsan rendezni tudja az általuk bedobott történeteket, akkor még az sem elképzelhetetlen, hogy ezáltal valóban tudnak új szavazókat szerezni.

A teendők Kiss Péter szerint

1. A nemzeti kérdés újraértelmezése

2. A privatizáció lezárása

3. Az állami vagyonkezelés rendszerének kialakítása

4. Kábítószer-fogyasztás

5. Ügynökkérdés

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!