Hírek

2005.01.06. 00:00

Nem tűrik a nyilasokat

Mára tervezte megemlékezését az Új köztemető 298-as parcellájában a Magyar Jövő Csoport. A magát hungaristának valló szervezet Szálasi Ferenc nyilas nemzetvezető születésnapján kívánt tüntetni.

Dukay Nagy Ádám

[caption id="" align="alignleft" width="278"] A Vér és Becsület aktivistái az elmúlt évben a Hősök terén mutatták meg, milyen a szélső jobboldal
[/caption]Demszky Gábor tegnap kora délután tartott megbeszélést Ger-gényi Péterrel és Priebsinszky Péterrel. Budapest rendőrfőkapitányát, illetve a Budapesti Temetkezési Intézet Rt. vezérigazgató-helyettesét arra kérte: a leghatározottabban lépjenek fel a provokáció ellen.
– Mindenkinek joga van emlékezni – mondta a főpolgármester. Ahhoz azonban nincs, hogy megemlékezésként hirdessen egy nyilas megmozdulást. Ez nemcsak a náci uralom túlélőit és azok leszármazottait, de minden jóérzésű embert mélyen sértenek.
Priebsinszky Péter közölte: megerősítik a temető biztonsági szolgálatát. Amennyiben munkatársaik zavargást tapasztalnak, azonnal értesítik a rendőrséget. A temető területén hangos szónak sincs helye.

Új hungarista mozgalom

A Magyar Jövő Csoport 2004 augusztusában hívta föl magára a figyelmet. Ekkor „Jövünk” felirattal a nyilaskeresztre emlékeztető plakátokkal ragasztották tele Budapest forgalmasabb részeit. A be nem jegyzett mozgalom vezetőjét, Bácsfi Diánát ősszel tíz nap elzárásra ítélték rendzavarás miatt.

Nem működhetnének

Bácsfi Diána egy nyilatkozatában azt mondta: a hungarizmus nem kívánja senki megsemmisítését. Mozgalmuk nézetei szerint ez egy „szellemi harc”, amely nem egyes személyek ellen irányul. A rendőrség nem engedélyezte a Terror Háza elé október 15-re szervezett tüntetésüket sem.

Gergényi egyetért

Gergényi Péter tábornok a találkozó után nem vett részt a tájékoztatón. Úgy tudjuk, megbeszélték a főpolgármesterrel a kialakult helyzetet. A főkapitány egyetértett Demszky Gábor döntésével. Értesülésünk szerint azért nem nyilatkozik ebben a kérdésben, mert Bácsfi Diána nevét és mozgalmát nem akarja főkapitányi szintre emelni.

A temető közterület, mondja a szabálysértési törvény

A szabálysértési törvény alapján a közterület magán-, állami vagy önkormányzati tulajdonú terület. Ezek rendeltetésszerűen mindenki számára korlátozás nélkül igénybe vehetők. E területek: a közlekedés biztosítása (utak, terek), a pihenő- és emlékhelyek (parkok, temetők) kialakítása, és a közművek elhelyezése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!