Hírek

2005.01.11. 00:00

Ősi térkép rajzolódik ki az M0-s mentén

T. T.

Őskori szerszámkészítők, nomád fazekasmesterek titkai lepleződnek le a Budapestet elkerülő körgyűrű építése során. Az M0-s alapozását megelőző régészeti feltárások újabb adalékokat szolgáltatnak a több ezer évvel ezelőtt élt eleink életmódjáról.
– Tavaly huszonhat helyszínen több mint kétszázan dolgoztak a Gyál, Vecsés, Ecseri, Üllő és Maglód közelében zajló ásatásokon. A feltárásokon számos ház, műhely, temető maradványa került elő a föld alól – mondja Simon László. A Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának vezetője az Ecser melletti 1500 évvel ezelőtt működő szarmata fazekastelepet tartja az egyik legkülönlegesebb leletnek. Vecsés mellett egy bronzkori szerszám- öntőmintát találtak, amire eddig szintén nem volt példa.
– Az ásatások tavasszal Nagy-tarcsa, Szigetmonostor és Budakalász közelében folytatódnak. A kijelölt útvonal mentén 60–80 méter szélességben vizsgálják át a régészek a föld mélyét – teszi hozzá a szakember. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!