Hírek

2005.01.17. 00:00

Pályakezdő diplomások munka nélkül

Fábián István

Kinek tanul a közgazdászhallgató? Az életnek! – vághatnánk rá némi rosszmájúsággal. Ami nyilván féligazság.

Mindenesetre az alföldi főiskola rektora egyértelműen fogalmazott a minapi közgazdászdiploma-osztón: a náluk szerzett ismeretanyag elég az elhelyezkedéshez, de legalább annyira a további tanuláshoz. Vagyis igaza van a munkaügyi államtitkárnak, amikor azt mondja: ,,a magyar munkaerőpiac ma nem igényel annyi diplomást, mint amennyi elhagyja a felsőoktatást”.

Pedig akik három és fél évvel ezelőtt reményekkel telve elkezdték a főiskolát, joggal hihették, találnak majd képzettségüknek megfelelő, a fészekrakáshoz is alapot adó munkát. Mára kiderült, nemcsak ők számoltak rosszul, hanem a felsőoktatási intézmények is.

Néhány napig még tart az ünnep, idézhető a diplomaosztó halk zenéje, még ott virít a vázában a szegfű az említett végzősök otthonában. És utána? Találomra megkérdeztem három friss- diplomást: van-e már munkahelye? Kedvetlenül írom le, egyik sem tudja, mihez kezd, pedig az utolsó félévüket a gyakorlatban töltötték, valós munkával. A rektor szerint szépen helytálltak, kapcsolatokra tettek szert, magabiztosak lettek.

A teljes valóság talán nem ennyire riasztó, mindenesetre jelenleg 16883 állástalan pályakezdő diplomást tartanak számon hazánkban, ami háromezerrel több, mint tavaly ilyenkor.
Nekik marad a kesernyés vigasz, vagyis hogy már ,,lejjebb” is
diplomásokra van szükség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!