Hírek

2005.01.18. 08:32

Panelházak között

Címkék#Mi utcánk

Kastély, múzeumok, régi fogadók és macskakő. Ezek fogadják a térre látogató turistákat. Kár, hogy nincsenek elegen.

Tóth T.–Lázin M. A.

Középkori hangulat modern sallangokkal. Így jellemezhető tömören Óbuda főtere. A barokk Zichy-kastély, a múlt század elején épült városháza és  a középkori épületmaradványok visszarepítik a járókelőt az időben. A tér egyik színfoltja a 18. századot idéző Postakocsi étterem. Az 1967-ben alapított fogadó egy lóváltó állomás helyén épült.

A kerületi kulturális élet egyik központjában járunk. Itt őrzi az Óbudai Múzeum Kun Zsigmond népművészeti gyűjteményét, itt van  a Szabó Ervin Könyvár egyik fiókja, a Kassák Múzeum, az Óbudai Pincegaléria és a Térszínház. Díszfák, igényes padok és több műemlék jellegű épület csábítja pihenésre a turistákat. A helyiek szerint azonban mégsem látogat ide elegendő érdeklődő. Talán azért, mert ritkán rendeznek egész napos programokat.

Az is lehet, hogy a macskaköves úton sorjában parkoló autók látványa riasztja vissza a városnézőket. Még szerencse, hogy behajtani csak biciklivel szabad  a térre, parkolni pedig kizárólag külön engedéllyel lehet.

Mozgalmas múlt

A római uralom alatt a III. kerületi Fő téren és annak szűkebb környezetében az e helyt állomásozó légió tábora állt. A terület a magyar államalapítás után a budai káptalan birtokába került. A hajdan itt terpeszkedő, háromhajós templomot Nagy Lajos király, és édesanyja, Erzsébet emeltette az 1300-as évek derekán. A Fő tér a török hódoltság után is megőrizte vezető szerepét. Jól példázza, hogy itt építették föl a birtokos Zichy grófok kastélyát. Mai külalakját a 18–19. században nyerte.

Tökéletes összhang a téren

Nagyon szeretem a Fő teret – mondja Nagygyörgy Péterné nyugdíjas. Amikor erre járok, mindig megcsodálom az épületek alkotta összhangot. A panelek kissé elnyomják a teret, de szerencsére a toronyházak nem minden pontról látszanak. Pusztán egy dologgal nem vagyok kibékülve. A falfirkákkal. A sarkon lógó szép órát és a trafóházat is elcsúfították. Kár értük, mert nagyon szépek.

Tóth T.–Lázin M. A. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!