Hírek

2005.01.04. 06:09

Pirulák: vissza a patikába

Címkék#Vélemény

Az utcán megszólított emberek többsége a szemétbe dobja a lejárt szavatosságú gyógyszereket, de ezt csak név nélkül mondták el a Reggelnek. Júliustól várhatóan minden patikában visszaveszik e készítményeket.

Horváth K. József

[caption id="" align="alignleft" width="250"] A képen látható begyűjtőláda várhatóan júliustól jelenik meg a gyógyszertárak eladótereiben
[/caption]A miniszteri rendelet már január–február során megszülethet. Az Egészségügyi Minisztérium főosztályvezetője, Hamvas József szerint azonban várhatóan csak július 1-jétől lesz hatályos. Évente százmillió forintot is elérhet az ártalmatlanítás költsége, amit a gyártóknak kell állni.

A Magyar Gyógyszerész Kamara tanulmánya szerint ma a gyógyszerek ötöde, azaz évente csaknem kéttonnányi készítmény végzi a szemétben. A begyűjtő hálózat működésének beindulása után mind a 2650 magyarországi patikából elszállítják a lakosság által visszavitt, lejárt szavatosságú vagy fölöslegessé vált gyógyszert. Jogszabály nem teszi kötelezővé számukra a be-gyűjtést. A gyakorlatban viszont inkább csak a törzsvásárlókét veszik át. A raktározás, az elszállítás, az ártalmatlanítás költségeit ugyanis ma még a gyógyszertáraknak kell fizetniük, ezért nem lelkesednek a feladatért, mondja Küttel Sándorné, a kőbányai Szent László Patika vezetője.

Júliustól várhatóan kikerülnek a gyógyszertárakba az egyen-dobozok, azokba lehet majd bedobni a fölöslegessé vált készítményeket. Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke kiemelte:
a visszagyűjtési rendszer zök-kenőmentes működéséhez erő-teljes kormányzati felvilágo-sításra is szükség lesz. Nehogy a gyógyszerek továbbra is a háztartási szemétben kössenek ki.

Tilos az újrafelhasználás

Törvény tiltja, hogy a fel nem használt, de még érvényes szavatosságú gyógyszereket újra felhasználják. Otthoni tárolás közben ugyanis változások történhetnek a készítményekben. Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke elmondta, hogy a gyógyszerészeknek ezeket úgy kell kezelniük, mintha lejárt szavatosságúak lennének.

Ők nem dobják a szemétbe a lejárt gyógyszereket

Hajas Györgyné (63) nyugdíjas könyvtáros otthon nejlonzacskóba gyűjti lejárt szavatosságú gyógyszereit. A zacskókat pedig felteszi a szekrény tetejére. – Nem merem sehová kidobni, nehogy valami baj legyen belőle. Alig várom, hogy az új rendszer működni kezdjen, mert csak úgy leszek nyugodt, ha jó helyre kerülnek ezek a „méregpirulák”.

Galata Imre (67) nyugdíjas sok gyógyszerrel él. A lejárt szavatosságúakat a felesége kezelei. Ügyel rá, hogy ne kerüljön

a szemétbe. Egyik ismerőse mondta is neki, miért nem dobja ki egyszerűen a kukába, minek csinál fölöslegesen problémát magának belőle. – A legjobb az lenne, ha már most is vissza lehetne vinni a patikákba – mondta Galata úr.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!