Hírek

2005.01.18. 00:00

Pozsony merev álláspontja

BAMA

Elzárkóznak a kisebbségi autonómia minden lehetséges formájától Szlovákia legfőbb közjogi méltóságai – derült ki hétfőn Pozsonyban az államfő, a házelnök és a kormányfő találkozója után. Mikulás Dzurinda miniszterelnök, Ivan Gasparovic köztársasági elnök és Pavol Hrusovsky házelnök a februárban esedékes pozsonyi Bush–Putyin találkozó ügyében egyeztető megbeszélésük után, újságírói kérdésre válaszolva nyilatkoztak a szlovák belpolitikában egyre gyakrabban felvetődő kérdésről.
A magyar miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc elhangzott,
a határon túli magyar közösségek autonómiáját érintő ajánlatával kapcspolatban Dzurinda hétfőn azt mondta: Szlovákia részéről semmilyen autonómia nem fogadható el. Szavai szerint „az emberek mindennemű elkülönítését megengedhetetlennek tartjuk”. Durinda szerint Gyurcsány „csak látszólag” címezte a határon túlra felvetéseit. „Megítélésem szerint az igazság az, hogy kizárólag a Magyar Köztársaság belpolitikai felségjogáról van szó” – jelentette ki.
Ivan Gasparovic államfő még a kulturális autonómiát sem tartja elképzelhetőnek. Pavol Hrusovsky házelnök úgy látja, hogy a szlovák–magyar kapcsolatokon még mindig olvashatók a múlt terheinek jegyei.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!