Hírek

2005.01.15. 09:37

Senki sem felel a tavalyi gyógyszerhiányért

Tavaly nyáron valóságos pánik tört ki a lakosság körében, június közepén több alapvető gyógyszer hiánycikké vált a patikákban.

Bán Károly

Az ügy előzménye, hogy a kormány és a gyógyszergyártók közötti megegyezés alapján a gyógyszerek ára 15 százalékkal csökkent.
A kormány nyomására történt árcsökkentést az Alkotmánybíróság megsemmisítette, így júliustól ismét a korábbi árak léptek életbe. A júniusi hiány miatt a gyógyszer-nagykereskedelem keveredett gyanúba. A patikák jelezték a hiányt, mire a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot indított, ki a felelős.

Ennek során azonban azt állapították meg, hogy a nagykereskedelem a közelgő áremelkedés okán nem tartotta vissza a készleteket – magyarázza Kanizsai Nagy Andrásné, a GVH kereskedelmi irodájának vezetője.

A versenyfelügyeleti eljárás alkalmával kiderült, hogy a nagykereskedők nem tartották vissza készleteiket, viszont a patikák közül számos egy-egy gyógyszerből a szokásos mennyiség tíz-, sőt hússzorosát rendelte.
A gyógyszerhiányról nem a nagykereskedők tehettek – állapította meg a vizsgálat, hozzátéve, hogy a patikák rendelése jelentősen emelkedett.

A GVH nem állította, pusztán csak vélelmezte, hogy a gyógyszertárak túlzott rendelése vezetett a hiányhoz – szögezte le a GVH kereskedelmi irodájának vezetője. Ám a gyógyszerhiányért a patikák sem felelősek – állítja Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ezer patikában tartott ellenőrzést, és sehol sem találkozott olyan jelenséggel, hogy a patikák az áremelésre várva visszatartottak volna gyógyszereket. Az OEP – mondja az elnök asszony, nem a patikákban látta a hiány okát. Hiány volt, felelős továbbra sincs. S így tanulság sem, hogy többé ne ismétlődjön ez a szörnyű helyzet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!