Hírek

2005.01.28. 00:00

Seregek gyűjtőhelye volt hajdanán

Címkék#Kerület

Tizennegyedik kerület Zugló múltja igen gazdag. A középkorban az ide is tartozó Rákosmezőn gyűlt össze az ország. Hunyadi Jánost itt választották kormányzóvá.

Kiss G. – Lázin M. A.

[caption id="" align="alignleft" width="292"] A magyar Közlekedési Múzeum szemet gyönyörködtető épülete az 1896-os ezredéves kiállítás anyagából készült 1899-ben
[/caption]A középkorban a Pesttől a Rákos-patakig nyúló földet Rákos-mezőnek hívták. A hol pusztás, hol szittyós terület nagy része lakatlan lehetett, mindössze a széleken állhatott egy-egy kert vagy szántó.

A mai Zugló Kun László királyunk uralkodása alatt lépett elő az ismeretlenségből. Kalandos kedvű uralkodónk úgy döntött, e helyre trombitáltatja össze állama nagyjait, külföldre induló hadait. Az első rákosi országgyűlésre 1277. május 30-án került sor. Ezt 1286-ban követte az újabb tanács, de már 1278-ban itt gyűlt össze az Ottokár cseh király ellen vonuló sereg is. Felemelkedésében szerepet játszhatott, hogy mind az Alföldről, mind a Felvidékről könnyen megközelíthető. 1298 augusztus ötödikén a szászok, a kunok és a magyar nemesek itt gyűltek össze, hogy írásban tiltakozzanak a kiskirályok túlkapásai ellen. A parázs hangulatú találkozón végül törvényt hoztak ellenük, amelyet a pesti ferences kolostorban foglaltak írásba. A 14. században felváltva hol hadak, hol az ország előkelőségei találkoztak e helyt. Így többek közt itt emelték 1445-ben Hunyadi Jánost Magyarország kormányzói méltóságába.

A mai, kellemes emlékeket ébresztő Városliget első említése szomorú eseményhez kötődik. Ezerkétszáznegyvenegyben az idáig kalandozó mongolok Batu vezetésével visszavonulást színlelve egy nagyobb magyar csapatot becsaltak az akkor még erősen mocsaras területre, majd jó részüket lemészárolták. A zsákmányoló hordák eltakarodása után IV. Béla a nyulak-szigeti domonkos rendi apácáknak ajándékozta e birtokot. Az 1514-ben valahol erre ütötték föl Dózsa György vezéri sátrát is.

A tizennegyedik kerület a török időben teljesen elnéptelenedett. Mocsár, szittyó, apróbb erdők és szikes rétek váltogatták egymást. Az élet csak a török kiűzése után tért vissza. I. Lipót Pest városának ajándékozta a Városligetet és közvetlen környékét. Elődeink először fűzfákkal ültették be, majd szeder- és akácialigeteket telepítettek. Végül Boráros János városbíró javaslatára lett mulatóhely. Olyformán, hogy a területet 24 esztendőre bérbe adták Batthyány József hercegprímásnak. Ő Witsch Rudolf mérnök irányítása mellett a mocsárból tavat és két szigetet formált. Az egykori Páva-szigeten ma a Széchenyi fürdő, míg a kisebb, még létező Drót-szigeten a Vajdahunyadvár terpeszkedik. Közbevetőleg érdemes megjegyezni, hogy a mai Paskál fürdő helyén még az 1800-as évek közepén is malom állt.

A városrész fejlődése 1850 körül indult meg. Ekkor épültek fel az első villák a Hermina út és az Ajtósi Dürer sor elején. Ekkor hozták erre a vasutat is. Lakóinak száma 1880-ban 2062 volt. A századfordulón a fejlődés felgyorsult. A mezőgazdasági jelleg fokozatosan háttérbe szorult, s az apró vityillók helyén paloták, bérházak nőttek ki a földből. 

Névjegy: Rátonyi Gábor

Rátonyi Gábor 1952-ben született, tizenhárom évesen kezdett úszni és vízilabdázni, tíz évig válogatott úszó volt. Nős, felesége tanár, egy fia és egy lánya van.

Tízszeresével növelték a rendőrség támogatását. Jó befektetés volt?

– Jelentősen javult Zugló közbiztonsága, a tizenhetedik helyről előkelő helyre jöttünk fel.

Ehhez képest az ön egyik alpolgármesterének családjában a lakásmaffia tett kárt...

– Rozgonyi Zoltán szívügye a lakásmaffia elleni harc. Zugló minden budapesti, magára maradt embernek eltartási szerződést, egyfajta védelmet kínál.

Mi lesz az MTK-pályával?

– Az önkormányzat tulajdonába került, és XXI. századi sportközpontot építünk.

Mi a legnagyobb gond itt?

– Még mindig nem elég jó a rendezési terv és állami források hiányában nem tudunk annál az 54 lakásnál többet építeni, amit befejeztünk.

Hiszen van az önkormányzatnak gazdasági társasága is. Nem hoz elég nyereséget?

– Semmit. Csak viszi a pénzt. Ez egy külön történet.

– Visszatérünk rá...

– Semmi akadálya.

Simóka Bea (30) öttusázó: Öt évvel ezelőtt költöztem ide. Egy társasházban lakom, amelynek udvara is van. Az utcánkban csak trolibusz jár, így a környék csendes. Gyermekként is sok időt töltöttem itt, a nagymamám ötven éve él a kerületben. A polgármesterrel is jó a kapcsolatom, miután évekig ő volt az edzőm.

Németh Kristóf (29) színész: Nagyon szeretek Zuglóban lakni, a párommal költöztünk ide három évvel ezelőtt. A kerület előnye, hogy ötvöződik benne Pest és Buda. Itt minden megtalálható, és a környezet is szép. Az otthonomhoz a munkahelyem is nagyon közel van, így jelenleg mindennel elégedett vagyok.

Juhász Andrea (26) étteremvezető-helyettes: A Puskás Ferenc Stadion közelében lakom. A mellettünk lévő házat a közelmúltban bontották le, ahol korábban hajléktalanok húzták meg magukat. Tudom, hogy nincs hová menniük, de nagyon zavarták a környék lakóit. Ettől függetlenül szeretek itt lakni, még a metró is közel van.

Besznyák Tamás (20) tanuló: Születésem óta ebben a kerületben élek. Láthatóan szépül minden, sorra bontják a lepusztult, öreg épületeket. Helyükön modern lakóparkok emelkednek. Nekem a Budapest Aréna is nagyon tetszik. Igaz, a kerületnek azért így is vannak elhanyagolt részei, de ilyet máshol is találni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!