Hírek

2005.01.27. 00:00

Síkos utak, hólánc, baleset

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="259"] A havazás megnehezítette a közlekedést az utakon. A lakott területen az autósok egymást segítették: az elakadt járműveket közösen tolták ki a hóból. Képünk Kaposváron készült.
[/caption]Tegnap hirtelen téliesre fordult az idő az ország nagy részén. Különösen a déli, délnyugati és nyugati megyékben nehezítette a közlekedést a hó és az erős szél. Összeállításunkban helyzetképet adunk néhány térségből.
Komolyabb gondok csak Vas, Zala, Somogy és Baranya egyes területein voltak. Ennek ellenére a hó csupán néhány települést zárt el a külvilágtól, ezeket estére elérhetővé tették. Több mellékút viszont járhatatlanná vált a térségben. Az ország más területein könnyebb a helyzet, bár a síkos, hókásás út általában jelentősen nehezítette a közlekedést.
Baranyában a mellékútvonalak általában járhatatlanok, de bizonytalan a helyzet a főútvonalakon is. A kamionok „keresztbe állása” miatt több útszakasz átmenetileg járhatatlanná vált.
A 6-os főúton, a mecseknádasdi emelkedőnél hosszú ideig várakoztak a gépjárművek a keletkezett torlasz miatt. A helyzet azonban percről percre változik. Az autóbuszok több helyen órákra a hó fogságába kerültek. Sűrűsödnek a gondok Pécsett is.
A mecseki utak többsége délutánra járhatatlanná vált. A rendőrség több útszakaszon, valamint a Horvátországból érkező járművek vezetőinek is kötelezővé tette a hólánc használatát.
Somogyban mintegy 30-35 centiméter hó hullott le, ami főleg Marcali és Nagyatád környékén okozott fennakadásokat, ahol méteres magasságú hótorlaszok keletkeztek. A közútkezelő kora délutánra valamennyi utat megtisztította. A helyközi buszjáratok 15-30 percet késtek, de reggel a Pécsre indulók több órát késtek. A vonatok 30-50 percet késtek. A Balatoni Hajózási Rt. felfüggesztette a Szántód–Tihany közötti kompközlekedést.
Jász-Nagykun-Szolnok és Bács-Kiskun megyében is minden út járható volt, a külvilágtól nem zárt el a hó települést. Az erős szél miatt azonban több helyen hóátfúvás nehezítette a közlekedést. A távolsági autóbuszjáratok 10-15, a vonatok 15-20 percet késtek.
Tolna megyében több iskolából is hazaküldték tegnap a diákokat. A megye útjai járhatóak voltak, a sajtójelentésekkel szemben nem tették kötelezővé a hólánc használatát.
Komárom-Esztergom megyében a hajnali havazást követően bérgépeket is igénybe kellett venni az utak járhatóvá tételéhez.
A Bakonyalján nem mentek iskolába az akai és a csatkai gyerekek, mert félő volt, hogy nem érnek haza. A tatai laktanyában kijelölték azokat a speciális járműveket, amelyek személyzetükkel szükség esetén segítenek a szállításban. Az M1-es autópályán nyolc óra után sorozatosak voltak a balesetek. A közútkezelő kht. javaslatára elrendelték, hogy a komáromi és esztergomi határátkelőn csak hólánccal rendelkező tehergépkocsik léphetnek az ország területére.
Békés megyében főleg a vasúti forgalom lassult le, bár a Romániából érkező szerelvények percre pontosan érkeztek a határállomásra. Különösen a Békéscsaba–Budapest vonalon volt általános a fél-, egyórás késés. A váltók lefagyásában főleg az erős, viharos szél játszott szerepet. A megye főútjait a közútkezelő erőgépei megtisztították a hóátfú-vásoktól. Sok autó került az árokba, a tűzoltóság megyei ügyeletén a nap során tizenegyen kértek műszaki mentést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!