Hírek

2005.01.21. 00:00

Stadler kiszabadul

Vasárnap reggel 22 hónap bezártság után feltételesen szabadul Stadler József a kecskeméti büntetés-végre-hajtási intézetből. Zsebében egy kertészszakmunkás-bizonyítvány lapul majd.

Szemán László

Összesen 36 hónapot töltött le 4 és fél éves büntetéséből Stadler József. Az egykori juhász, majd átmenetileg milliárdos vállalkozó visszatér szülőfalujába, Akasztóra, az édesanyjához. Felesége elhagyta, ráadásul, mint azt Stadler korábban elpanaszolta, az asszony ellene próbálja nevelni gyermekeiket is. Az egykor őt körülrajongó hatalmasságok többsége még azt is letagadja, hogy ismerte őt.

A focihoz már nincs sok köze, bár a jogerős ítélet után még
az MLSZ vezetői közül is volt, aki kegyelemért folyamodott számára a köztársasági elnöknél, sikertelenül.

A húszezres akasztói stadionban ma már nem fociznak. A falu harmadosztályú csapata helyi vállalkozók segítségével a gyakorlópályán terelgeti a labdát. Múlt évben Stadler azt írta bentről egykori élettársának, hogy a stadiont fel kellene ajánlani a büntetés-végrehajtásnak, hogy alakítsák át börtönné. Még nem lehet tudni, hogy komolyan gondolta-e, de vasárnap reggel ez is kiderülhet.

Persze csak akkor, ha Stadler nyilatkozik majd a sajtónak. Úgy hírlik, pénzt kér majd az interjúkért. Merthogy semmije nincs. A Stadler-stadion áll csak, ahol a sikerévekben szálloda és kaszinó is működött. Az APEH azonban nem tett még le arról, hogy az adótartozások fejében elvegye Stadler cégétől a stadiont. A céget éppen felszámolják, talán jövőre be is fejezik az eljárást. És persze a régi fotókról visszaköszönő hatalmas arany pecsétgyűrűje van meg, amit az elmúlt 22 hónapban csak akkor viselhetett, amikor szabadságra engedték a börtönből.

A börtönévek alatt kertész lett belőle, erről papírt is kapott, ám vélhetően nem ebből fog megélni. Komoly tervei vannak. Mint például a Stadler Alapítvány működtetése, amit a börtönben alapított. Elsősorban egészséggel kapcsolatos feladatokat vállal majd fel, ám gyermek- és ifjúságvédelemmel, sporttal is szeretne foglalkozni. Az eddigi hírek szerint az alapítvány javára kell befizetnie annak az újságnak, televíziónak, rádiónak, amely eredeti Stadler-interjút akar. Honlap indítását, könyvet és filmet is tervez a sorsáról.

Adócsalás, áfa-visszaigénylés

Közel tízéves hercehurca zárul le vasárnap. Stadlert kétmilliárdos adócsalás és jogosulatlan áfa-visszaigénylés miatt 1998 áprilisában ítélték el első fokon 9 évre. A Legfelsőbb Bíróság új eljárást rendelt el, így 2001-ben, ismét első fokon, 5 év 8 hónapot kapott. Beszámították a büntetésébe az előzetesben letöltött 14 hónapot. 2003. február 12-én immár jogerősen 4 év 6 hónapot kapott. Ma is tagadja, hogy bűnt követett volna el. Mint mondja, neki tartoznak kétmilliárddal, amire már keresztet vethet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!