Hírek

2005.01.20. 00:00

Szeméthegyek a városban

Ellepi a szemét a városszéli utakat, erdőket. Hiába a szemetelők elleni kommandó, a zöld területek hulladéklerakókká váltak.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="298"] Soroksáron mezőőrök is megpróbálják leleplezni a szemetelőket. Hiába. Az emberek az erdőbe hordják a hulladékot.
[/caption]Hiábavaló harcot folytatnak a hatóságok és intézmények a szemetelőkkel szemben. A külvárosi és a városszéli erdőket, utakat újra meg újra ellepi a szemét. Pedig a Fővárosi Közterület-felügyelet még külön „szemétkommandót” is működtet. Az elmúlt években ugyan némileg mintha kevesebb lenne az illegális szemét. Ám ha valahol eltakarítják, egy hét múlva ott az újabb kupac.
A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. évente 120-140 ezer köbméter szemetet gyűjt össze a közterületekről – közölte Altmann Antal főosztályvezető.
A városból kifelé haladva nagyüzemivé válik a szemetelés.
A hulladék tartalmából kikövetkeztethető, milyen vállalkozások működnek a közelben, s hogy újítottak-e fel lakást valahol. Szinte állandóan szemetes a XIX. és XX. kerületben a Határ út.
A Fővárosi Közterület-felügyelet a legritkább esetben kapja el a szemetelőket. Tavaly 337 ellenőrzést tartottak, és mindössze tíz esteben szabtak ki összesen 80 ezer forint bírságot. Ugyanakkor 37 alkalommal jelentették fel a lebukott szabálysértőket.

A parkokba, erdőkbe is kiviszik a hulladékot

A városi erdőkben is sok a szemét. A Pilisi Parkerdő Rt. Budapesti Erdészete évente 30 millió forintot költ a szemét eltakarítására. A legszemetesebb helyek a pesti oldal erdői. Leggyakrabban pedig a Normafánál, Nagyréten, Hárshegyen és a Budakeszi Vadasparkban takarítanak. Ha valahonnan összegyűj-tik a szemetet, néhány napon belül újra megjelennek a zsákok, kupacok. Nem tudnak mindent összeszedni, így egy-egy helyen akár 150 köbméter szemét is felhalmozódhat az erdőkben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!