Hírek

2005.01.13. 09:15

Szépségek és szörnyetegek

Egytől kilencvenkilenc éves korig ajánlják mindenkinek A Szépség és a Szörnyeteg című Disney-musicalt, a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitódarabját a Budapesti Operettszínházban.

Szilágyi Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="248"] Szinetár Dóra és Kékkovács Mara alakítja a musical két szereposztásában Belle, a Szépség szerepét
[/caption]A Budapesti Oprettszínházban a darab olvasópróbáján mindkét szereposztás színészei túljutottak. Ám a jelmeztervező még Bécsben válogat a kelmék között. Fontos, hogy a Budapesti Tavaszi Fesztiválon A Szépség és a Szörnyeteg ugyanolyan ragyogó legyen, mint a terveken. Silló István, az előadás zenei vezetője pedig az operett társulatának másik felével éppen Japánban öregbíti a magyarok hírnevét. Ennek ellenére beindult a színházi gépezet már akkor, amikor a színház igazgatója, Kerényi Miklós Gábor (54) elutazott New Yorkba. Csak azért, hogy a Walt Disneytől megszerezze a játszási jogokat.

A cég tudni akarta, kik és hová kérik a világhírű musical előadásának jogát. Titokban Pestre küldték képviselőiket, akik megnéztek egy-két musicalt a pesti Broadwayn, az Operettben. – A végeredmény – büszkélkedik Kerényi Miklós Gábor –,  hogy a világon először önálló rendezést engedélyezte a Disney-csoport a színházunknak. – A darabot négyéves kortól kilencvenkilencig mindenkinek ajánlom – mondja.

Az operettszínház termeiből zongora- és énekszó hallatszik. Itt Szinetár Dóra (25) próbál, a másik teremben a táncosok melegítenek be. Madame de La Nagy Komód figuráját Siménfalvy Ágota (28) játssza. Miközben készül a szerepre, hetente három alkalommal forgat a TV2 Jóban, rosszban című sorozatában. – Amikor elindult a sorozat forgatása, megbeszéltem az igazgató úrral az egyeztetést. Hiszen a színház legtöbb darabjában játszom. A Szépség és Szörnyetegben Madame figurája nem nagy szerep. De igazán örülök, hogy bekerülhettem a musicalbe – mondja Ágota. – A rendezőm, Böhm György is megígérte, ha kell, elenged a forgatásra. Ilyenkor mondom, ezer szerencse, hogy a sorozatban sem a főszerepet játszom.

Más, mint a többi

Böhm György (46) rendező: „Tíz éve mutatták be először a világon a musicalt. Nagy boldogság, hogy engedélyezték az előadását. A szövegen és a zenén nem változtathatunk, mégis szeretnénk a mi életérzésünket belecsempészni. Hiszen a darab a szeretet erejéről szól. Szerencse, hogy ez az előadás más lesz, mint a többi. Rólunk nem írhatná az angol sajtó találóan, olyan, mint a McDonalds. Bármelyik országban ugyanazt kapod.”

Bűbáj és szerelem

Szerzők: H. Ashman–T. Rice–A.Menken

Magyar szöveg: Kerényi Miklós Gábor, Somogyi Szilárd

Szereposztás: Homonnay Zsolt, Szabó P. Szilveszter (a Szörnyeteg), Szinetár Dóra, Kékkovács Mara (Belle, a Szépség), Németh Attila, Imre Sebastian (Gaston)

Történet: Az ifjú hercegtől egy vénséges koldusasszony menedéket kér. Cserébe egy rózsaszálat kínál. Az ifjú elutasítja.

A vénség bosszúból az ifjút szörnnyé változtatja, szolgáit pedig furcsa tárgyakká. A faluban él a szép Belle az édesapjával, akit az erdőben megtámadnak a farkasok. A szörny kastélyába cipelik. A lány az apja után megy, és túszul ott marad helyette. Egy idő után megbarátkozik a rút, de gyengéd szörnyeteggel. A szörny úgy dönt, hazaengedi Belle-t, pedig beleszeretett. A lány kezéért Gaston is harcolt, aki bosszút áll a szörnyön. Miközben az haldoklik, megvallja Belle-nek érzelmeit. A rossz varázs ettől megtörik. A szépség örökké boldogan élhet a szörnyből

herceggé vált ifjúval.

Út a Broadwayig

Több mint húsz alkalommal dolgozták fel filmen a történtet.

Némafilmek: 1905, 1922, 1924

A leghíresebbek: 1946 (r.: Jean Cocteau, fsz.: Jean Marais), 1950 (r.: Rene Clair, fsz.: Gérald Philipe)

1992: A Szépség és a Szörnyeteg Disney-rajzfilm két Oscart kapott (legjobb filmzene, legjobb betétdal)

1994: Az eredeti musicalt New Yorkban, a Broadwayn mutatták be. Azóta London, Tokió, Szöul, Sydney, Bécs színpadain is játszották.

a Szörnyeteg című Disney-musicalt, a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitódarabját a Budapesti Operettszínházban. Szilágyi Ágnes -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!