Hírek

2005.01.11. 06:57

Szorítja az idő a csapatot

Szombaton indult el a déli szélesség 89. fokától az az expedíció, amely – soraiban Kovalcsikné Bátori Krisztával és Ács Zoltánnal – a 90. fokig, azaz a Déli-sarkra kíván eljutni. A csapat egyre inkább belelendül, a második napon például kétszer akkora távolságot tett meg, mint az elsőn.

Malonyai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="266"] Bugya Éva (kutató) és Ács Zoltán között dr. Luis Godoy tiszteletbeli konzul áll
[/caption]Közbeszólt az időjárás, ezért az expedíció – a két magyar mellett egy-egy libanoni, luxemburgi és amerikai pionír, és a kanadai túravezető – a tervezettnél később indult el a Patriot Hills-i bázisról a 89. fok felé.

A repülőgépnek igencsak meg kellett küzdenie az elemekkel, a 25 csomós szél egy nagy utasszállítónak is gondot jelentett volna.

A hatórás út alatt a gépnek le kellett szállnia tankolni, a pilóták a hóból ásták ki a hordókat, és egy kis szivattyúval töltötték meg a tartályt.
A leszállás idejére szerencsére csendesült a szél, ami megkönynyítette a táborverést majd a pihenést, akárcsak az, hogy „csak” mínusz 20 C-fokos volt a hideg.

Szombaton aztán nekilátott a társaság, s elindult a Déli-sark felé. A kezdeti nehézségeket leszámítva minden rendben ment, olyannyira, hogy másnap kétszer akkora távot tettek meg, mint az előző napon.

Nem könnyíti meg az expedíció helyzetét, hogy az idő szorításában kell célba érnie. Január 16-án érkezik meg ugyanis Patriot Hills-re az a repülőgép, amellyel a gárda elindulhat visszafelé.

Ács Zoltán beszámolója szerint: „Mindenképpen el kell érnünk, mert utána már csupán egy járat lesz, amelyen csak a szervező cég személyzete repül majd. Persze lehet, hogy az a gép sem tud ideérni majd időben, mint ahogy nekünk sem sikerült a január negyediki érkezés…”

Ha többet akar tudni az Antarktiszról...

a Déli-sarkra kíván eljutni. A csapat egyre inkább belelendül, a második napon például kétszer akkora távolságot tett meg, mint az elsőn. Malonyai Péter -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!