Hírek

2005.01.17. 00:00

Tágasabb állatkerti otthon

A mostaninál jóval nagyobb területen élhetik majd világukat a budapesti fókák és jegesmedvék.

Rados Virág

[caption id="" align="alignleft" width="250"] Kétszázmillió forintból újítják fel a medencéjüket. Sjors és Jacques júniusban költözik a kényelmesebb helyre.
[/caption]Felújítják a „Sarkvidéki panorámát”, a fókák és a jegesmedvék közös otthonát a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A kilencvenhárom éves létesítmény még az idén újjászületik – mondta lapunknak Hanga Zoltán sajtóreferens.

Először a két hím oroszlánfóka, Sjors (14) és Jacques (5) új medencéjét építik meg 200 millió forintból, várhatóan június végére. A pénzből 90 milliót a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) ad, a többit az állatkert állja. A fókák külső férőhelyének területe 43 százalékkal növekszik majd. Második lépésben a két jegesmedve, a hím Vitus (13) és a nőstény Lady (14) lakását bővítik.

A medvepár megkapja a régi fókamedencét, így csaknem két és félszer nagyobb területen élhetnek majd. Az átalakítás költsége további 190 millió forint. Ebből 110 millióra szintén a NKÖM-től kapott ígéretet az intézmény.
A tervek szerint olyan betekintőablakokat is készítenek, amelyeken át az állatok víz alatti mozgását követhetik szemmel a látogatók.

A sarkvidék Budapesten is közkedvelt lakói az építkezés ideje alatt végig zavartalanul láthatók lesznek. Csak a mostani medence előtt elterülő tágas térséget zárták le.

Egyre jobb hely az állatkert – mondják a látogatók

Jóföldi Anett (32) Egyre jobb és szebb az állatkert. Imádunk idejönni a lányommal. Növényből is mind többet láthatunk.

Arnóth Anna (3) óvodás: Szeretem az állatokat. Otthon van kiscicánk, Luci. Nagyon játékos. Most a kecskéknél voltunk anyuval.

Miért nem eszik meg a jegesmedvék a fókákat?

„Piros fókavér festené a medence vizét nyomban, ha a jegesmedvéket gondosan el nem választanók a többiektől” – írta Lendl Adolf zoológus 1909-ben. Útmutatása nyomán tervezte meg a „Sarkvidéki panorámát” Végh Gyula mérnök és Benke Gyula szobrászművész. A német Carl Hagenbeck elvét alkalmazták: a medvéket árok választja el a fókáktól. Ez kívülről nem látható, ezért úgy tűnik, mintha a ragadozók szabadon lennének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!