Hírek

2005.01.29. 00:00

Trianon-botrány

Sötét mesterkedéssel vádolják a bukaresti lapok a román hírszerzés (SRI) főnökét. Radu Timofte nemrég azt állította, hogy merényletkísérletek nyomára bukkant.

BAMA

A derék főkém szerint Traian Basescu államfőt szemelte ki a titokzatos ellenség, ám sikerült időben lefülelni az előkészületeket. Timofte arról is beszámolt, hogy az általa felügyelt intézmény olyan külföldi tudósítókat tart megfigyelés alatt, akiknek a tevékenysége „nemzetbiztonsági veszélyt képez”.

Az újságok ízekre szedték az igazgató kijelentéseit. A Romania Libera például azt írta, hogy Timofte „hasznossá akarja tenni magát” Basescu elnöksége idején is. Románia első számú ügynöke a bátor katona pózában tetszeleg, aki idejében szimatot fog és megvédi a bűnözőktől az államfőt.

A Curentul szerint etnikumközi feszültségek kiprovokálása sem áll távol Timoftétól. Az SRI-főnök az értelmi szerzője annak az ötletnek, hogy egy bukaresti magán- televízió februárban csúcsidőben sugározza a Trianon című magyar dokumentumfilmet. Ezt követően egy beszélgetős műsorban ízekre szednék az alkotást, és így keltenének Erdélyben „a marosvásárhelyihez hasonló etnikumközi feszültséget” és viszályt a bukaresti kormánykoalíción belül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!