Hírek

2005.01.08. 00:00

Új előrejelző-hálózat épül ki

A szökőár okozta katasztrófából okulva, az Indiai-óceán mentén fekvő államok a természeti jelenség korai előrejelzésére érzékelőhálózatot hoznak létre.

Gyulay Zoltán

A jakartai nemzetközi válságtanácskozás legfontosabb döntése az volt, hogy a Csendes-óceánhoz hasonlóan az Indiai-óceán partvidékén is kiépítik a szökőárra figyelmeztető előrejelző-hálózatot. Egy olyan rendszer ugyanis, amelyik az Ázsia, Ausztrália és Amerika ölelésében fekvő vidéken már évek óta riaszt szükség esetén, a délkelet-ázsiai térség katasztrófa sújtotta területein is emberéletek ezreit menthette volna meg. A Hawaii-szigeteken lévő egyik jelzőközpont figyelmeztetése ugyanis december 26-án nem jutott el az érintettekhez. A Berliner Zeitung tudósítása szerint pedig a potsdami földrajzi kutatóintézet vezető szerepet fog betölteni az Indiai-óceánon a jelzőrendszer kiépítésében.
A helyszínen bevetésben részt vevő amerikai alakulatok napi költsége hatmillió dollárt tesz ki, ami több mint egymilliárd forintot jelent. Gary Keck őrnagy, katonai szóvivő Washingtonban közölte: az összeg tartalmazza annak a tizenháromezer amerikai katonának a bevetési költségeit is, akik jelenleg a válságövezetben tartózkodnak. Közülük tizenkétezren a Dél-Ázsiába küldött tizenhét hadihajón szolgálnak.  Szerda óta a térségbe tart az USNS Mercy kórházhajó, amelyen kétszázötven beteg ápolására van hely, de az ágyak száma akár ezerig is növelhető. Az amerikai hadsereg történetében ez a legnagyobb jószolgálati művelet, amelyet egyébként – az összes eddigi beavatkozást tekintve – csak a vietnami háború előz meg.

Külügyminiszterek lábatlankodása a helyszínen

Colin Powell amerikai külügyminiszter pénteken helikopterről, majd a szárazföldön is megszemlélte Srí Lanka szökőár sújtotta partvidékeit.

A politikus egy nappal korábbi, indonéziai látogatása akadályozta a svájci segélyszállítmányok célba juttatását. A Medan városa és Banda Aceh tartomány között kiépített légihidat ugyanis az utazás miatt időlegesen le kellett állítani. Marco Ferrari, aki a svájci segélyeket irányítja a helyszínen, elmondta: a svájci gépek nem tudtak továbbrepülni, csak pénteken folytathatták útjukat. Terven felül órákat kellett tétlenül várakoznia Toni Frischnek, a svájci segélyszervezet vezetőjének. Micheline Calmy-Rey svájci külügyminiszter asszony látogatása is gátolta a munkát.

hoznak létre. Gyulay Zoltán -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!