Hírek

2005.01.29. 00:00

Vérükben van az erőszak

Az elmúlt időszakban több olyan tragédia történt, amikor kutyák támadtak emberre. A legutóbbi eset, amelyről tegnap tudósítottunk, Gyálon történt.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="180"] Staffordshire terrier: A pitbullhoz hasonló adottságai vannak. Harci kutya is nevelhető belőle. Nincs félelemérzete.
[/caption]A kutyák támadó hajlama nem rendellenes jelenség, olvasható dr. Csikós Károly tanulmányában. Az állat különösen veszélyes lehet, ha a területét vagy a kicsinyeit védi. Ezenfelül óvatosabb bánásmódot igényelnek párzási időszakban, vadászat közben, illetve ha fájdalmai vannak. A nagyobb gondot ugyanakkor a viselkedészavaros kutyák okozzák.

Szakemberek szerint minden ötödik négylábúnál megfigyelhető valamilyen magatartásbeli probléma. Ezek közül a leggyakoribb a kóros agresszivitás, mely minden fajtánál, mindkét ivarnál bármely életkorban előfordulhat. Kialakulásának számos oka lehet. Örökletes hajlam, szervi megbetegedések, káros környezeti hatások. Ha végleges gyógyulás nem is, az agresszió csökkentése elérhető. A halálos kimenetelű támadásokat legtöbbször a közepes és a nagy testű harci, őrző-védő és szánhúzó kutyák követik el. Ilyen a malamut, a staffordshire terrier, a rottweiler vagy a kuvasz. 

A városi emberek többsége nem tud megfelelően kutyát tartani – mondja lapunknak Hargitay András (48) állatorvos. Sokan ugyanúgy bánnak velük mint a macskákkal vagy más háziállattal. Hargitay szerint mindenkinek tudnia kellene, hogy a kutya csúcsragadozó. Az agresszió a vérükben van. Ugyanakkor vannak kifejezetten nyugodt kutyák is, melyeket például vakvezetésre neveltek.

Támadások

2004. 03. 16. Három kuvasz kutyája mart félholtra egy kilencvenhat éves asszonyt egy Lajosmizse melletti tanyán.

2004. 06. 28. Két nőt támadott meg egy kutyafalka Nyíregyházán, egyikük súlyos sérüléseket szenvedett.

2004. 10. 01. Négy kutya marcangolt halálra egy ötvenhárom éves férfit Ózdon.

2004. 10. 04. Koponyasérüléseket szenvedett egy hároméves gyermek, akit egy rottweiler támadott meg Kozármislenyben.

[caption id="" align="alignleft" width="110"] Kuvasz: Ősi magyar pásztorfajta. Városi környezetbe egyáltalán nem való. Kizárólag a természetben érzi jól magát. Eredetileg is ridegtartáshoz szoktatták őket. A kuvaszhoz hasonló bánásmódot igényel a komondor és a puli is.
[/caption][caption id="" align="alignleft" width="110"] Malamut: A nagy testű szánhúzó kutya mindenképpen erőskezű gazdát igényel. Szükségük van egy falkavezérre, melyet adott esetben az ember helyettesít. A gyerekektől egyáltalán nem tartanak, így rájuk nagyobb veszélyt jelentenek.
[/caption][caption id="" align="alignleft" width="110"] Rottweiler: Igazi őrző-védő kutya. Tartásukhoz szintén erőskezű gazdára van szükség. Egyik tulajdonsága, hogy nem felejt. Ha sérelem éri, megtorolja. Általában nem éri be egy harapással.
[/caption]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!