Hírek

2005.01.13. 09:11

Vigyázzunk az új mutatóval

Január elseje óta a lakáshitelre várók pontosabb képet kaphatnak a bankválasztáshoz.

Bán Károly

Első ránézésre a svájci frank alapú lakáshitelek a legolcsóbbak, ám a devizahiteleket a hazai pénzintézetek legfeljebb egyéves kamatperiódusra nyújtják. Egy év után a hitelt folyósító bank változtathat a kamaton, s változhat az árfolyam is, s ezek kockázatát bizony az ügyfél viseli. Pénzügyi szakértők a nyár elejére a forint jelentős gyengülését várják az euróval szemben, s ezt a mozgást a svájci frank is követi. Márpedig ha a forint meggyengül, akkor a most csábítónak tűnő, a forinthitelekhez képest alacsonyabb törlesztőrészletek jelentősen emelkedhetnek.
Hiába ad tisztább képet a thm – amelyet január 1-jétől kötelező nyilvánosságra hozni a lakáshiteleknél is –, mint a kamat, némely pénzintézet a piaci versenyben mindent bevet az ügyfél kegyeinek elnyeréséért.
A HVB Bank például 5,66 százalékos mutatóval rukkolt elő a svájci frank alapú lakáshitelezésben, ám ez akciós ajánlat, csupán az első évre szól. Egy 20 éves futamidejű hitel esetén az egyéves akciós thm az ég-világon semmilyen előnyt nem jelent. A CIB ugyanennél a hiteltípusnál 6,25 százalékos, igen vonzónak tűnő ajánlattal állt elő, megjegyezve, hogy az értékbecslés díját magának
az értékbecslőnek kell fizetni, ez nem szerepel a thm-ben. Csakhogy a jogszabály szerint a thm-nek az értékbecslési díjat is tartalmaznia kell. Akad példa a halasztott kamatfizetésre is, aminek sok értelme szintén nincs, hisz ebből nem derül ki, hogy a hitel valójában is kedvezőbb az ügyfél számára. 
A forinthitelek némileg drágábbak, de biztonságosabbak, hisz ezeket általában legalább 5 éves kamatperiódusra nyújtják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!