Hírek

2005.01.22. 07:52

Villeneuve végre Ferrarival

A legendás Gilles Villeneuve négy éven át a Ferrari pilótája volt. Fia, Jacques majd negyed századdal apja halála után szintén egy Ferrari-motoros autóval, a Sauberrel tér vissza a Forma–1-be.

Méhes Károly

Enzo Ferrari úgy szerette Gilles Villeneuve-öt, hogy amikor a kanadai szupersztár 1982. május 8-án halálos balesetet szenvedett a Belga Nagydíj edzésén, Zolderban, könnyek között kijelentette: – Mintha a fiamat vesztettem volna el! Gilles Villeneuve fia akkor 11 éves volt, ám tizenöt évvel később ő lett Kanada első F1-es világbajnoka, ám nem Ferrarival, hanem Williams-Renault-val.

Jacques Villeneuve ritkán és nem szívesen beszél az édesapjáról, és nem azért, mintha nem tisztelné, hanem úgy érzi, sokan azt várták tőle, hogy olyan legyen, amilyen Gilles volt. Ezért nem örült annak sem, amikor – főképp Olaszországban és Kanadában – rendre azt pedzegették, hogy a családi hagyományt folytatva neki is a Ferrarihoz kellene szerződnie. – Nem érzem, hogy nekem kötelező Ferrari-versenyzővé lennem. Lehet, hogy egyszer eljön az ideje, hogy tárgyaljunk erről, de az is lehet, hogy soha.

Nos, félig ismétli magát a történelem, ugyanis amikor a viszszatérő Villeneuve aláírt Peter Sauberhez, az egyben azt is jelentette, hogy félig Ferrari-versenyzővé vált. 1997 óta ugyanis a maranellói gyár motorja hajtja a kék autókat, még- hozzá nem is rosszul. Tavaly a Sauber lépte előre a legnagyobbat, főképp az új szélcsatornának köszönhetően. Kérdés azonban, menynyire kopott meg Villeneuve régi fénye, ugyanis a három renault-s szereplése minden volt, csak siker nem.

Jacques Villeneuve F1-es pályafutása

1996: Williams-Renault, 4 győzelem, vb 2. hely

1997: Williams-Renault, 7 győzelem, világbajnok

1998: Williams-Mécachrom, 0 győzelem

1999–2003: British American Racing, 0 győzelem

2004: „előnyugdíj”, ill. Renault (3 futam, 0 pont)

2005: Sauber-Petronas

Méhes Károly -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!