Hírek

2005.01.10. 06:02

Zenével próbálják a palotát

A Duna partján megépült új hangversenyterem akusztikai tervezői páratlan hangzást ígérnek. A finom beállításokhoz szükséges a próbaüzem, amelyhez nélkülözhetetlen a közönség jelenléte.

Kováts Antal

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Meghatározó látvány a ferencvárosi Duna-parton a Művészetek Palotája. Egyelőre a Nemzeti Hangversenyterem készült el, a munkák még folynak.
[/caption]Teltház előtt, Mozart-műveket megszólaltató próbahangversennyel kezdte meg működését szombaton a Művészetek Palotájában létrehozott Nemzeti Hangversenyterem. A nemrég elkészült berendezésből áradó friss fa illata fogadta a vájt fülű közönséget.
A hangversenyterem – amelynek az első fellépője Kocsis Zoltán karnagy vezényletével a Nemzeti Filharmonikus Zenekar volt – az épületegyüttes középső részén helyezkedik el. Alapterülete összesen 19 800 négyzetméter. Ez ad otthont a Nemzeti Filharmonikus Zenekarnak, az énekkarnak és a kottatárnak.
A kapcsolódó stúdiókban hang- és képfelvételek készíthetők. A terem huszonöt méter magas, ugyanilyen széles és ötvenkét méter hosszú. Összesen 1699 látogató számára van hely, és további 190 pódiumülés is kialakítható.
– Az osztrák-német gyártmányú hatezer sípos orgona 2006-ra készül el – mondta a Reggelnek Albert Mária, az intézmény sajtófőnöke. A terem akusztikája ötvennyolc zengőkamrával szabályozható és ezek beállítása folyik most. Közülük a nagyobbak 4,5, a kisebbek 2,5 tonnásak. Gipszstukkó borításukat Jovánovics György szobrászművész tervezte. A hangzás bársonyfüggönnyel is befolyásolható, amellyel az utórezgés egy másodperc alá csökkenthető. A zenekari pódium mérete háromféle is lehet. Szükség szerint zenekari árok is létrehozható.
Az üzemi szárny hét szinten öltözőket, gyakorlótermeket, irodákat, fogadó-, tároló- és technikai helyiségeket foglal magában. Itt található a kórusösszpróba-terem, valamint a zenekari nagypróbaterem is. Az épületkomplexum Duna-part felé néző részében kapott helyet a Ludwig Múzeum, amelynek alapterülete 12 700 négyzetméter. A keleti harmadban van a 452 személyt befogadó színházterem.

31 milliárdba kerül

A Művészetek Palotájához fogható kulturális beruházás 150 éve nem volt Magyarországon. Költségvetése 31,298 milliárd forint. A kivitelező, az Arcadom Rt. 2002. márciusában vette át a munkaterületet, és az év augusztus végén látott hozzá az alapozáshoz. A külső környezet kialakítását 2004 őszén az épület átadása és beüzemelése követte.

A kétezer látogató kiválóan hallja a zenét

Az új Nemzeti Hangversenyterem már most is olyan jó, amilyenre eddig Magyarországon még nem volt példa. Ez az alap, amiről indulunk, a további finomítások, amelyek évet vesznek majd igénybe, csak ezt fokozzák tovább – mondta Kelemen Barnabás hegedűművész. A zenészek hallják egymást, és a közönség is hallja a zenét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!