Hírek

2005.02.28. 05:41

Egymillió szegény ember

Címkék#Vélemény

A szegény országok népessége rendületlenül növekszik. Ma közel egymilliárd ember valamely törékeny gazdaságú állam polgára.

Teszler Vendel

A világon közel hatszázmillióan a legelemibb dolgokhoz, például az ivóvízhez, sem férnek hozzá. A Föld nyomorgóinak közel egyharmada él a legfejletlenebb országokban. A szegénység azonban korántsem az elmaradott országok gondja. Az ENSZ adatai szerint Kelet-Európában és Közép-Ázsiában 80-90 millióan élnek napi egy dollárnál, azaz 183 forintnál kevesebb jövedelemből.

A politikának köszönhetően a szegénység témája hazánkban is gyakran napirendre kerül.

A jobboldal a közelmúltban több fórumon is hangoztatta, hogy ma Magyarországon a rezsi kifizetése után egymillió embernek havi 3 ezer 400 forintja marad a megélhetésre. A Létminimum Alatt Élők Társasága szerint több mint egymillió ember él a minimálbér felénél, azaz 28500 forintnál kisebb egy főre jutó havi összegből. A szélsőséges véleményt vallók hárommillió koldus országáról beszélnek.

Ami biztos, hogy a szegénység felszámolása továbbra is a megoldandó feladatok közé tartozik majd. Hazánk gazdasága folyamatosan fejlődik, ám az átlagemberek többsége ebből keveset érzékel. A tavalyi esztendő háromnegyed éves hazai összterméke 4,1 százalékkal nőtt. A lakosság adósságállománya közben tavaly elérte a 4300 milliárd forintot. Csak remélni lehet, hogy hazánk nem szalasztja el az európai uniós tagsággal járó kiugrási lehetőséget.

A fejletlen országok álmodni sem mernek hasonlóról. A nyomor, a hatalmi visszaélések, a tőkés cégek kizsákmányolása miatt többségüknek a segélyek csak pillanatnyi megoldást jelentenek.

Írja meg véleményét a témával kapcsolatban a Vélemény rovatunkba!

Nincs naprakész adat

Az Európai Unió a középjövedelem 60 százalékát tartja a szegénységi küszöbnek. 2001-ben a magyar lakosság 10 százalékának jövedelme volt ennél kevesebb – mondta Márton Izabell. A Szociális Szakmai Szövetség titkára elmondta, ők a szegénység fogalmát tágabban értelmezik. A javakhoz, szolgáltatásokhoz, jogokhoz való hozzáférést is figyelembe veszik. Sajnos a szegények számáról évek óta nem született hivatalos felmérés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!