Hírek

2005.02.05. 00:00

Gazdagok, szegények

A luxemburgi soros elnökség egységesíteni kívánja az Európai Parlament tagjainak a fizetését.

Gyulay Zoltán

Nyilvánvalóan a három dobogós tagország, Olaszország, Ausztria és Nagy-Britannia európai képviselői járnának a legrosszabbul, ha megvalósulna a luxemburgi javaslat. A németek viszont pénzüknél maradnának. Ezzel szemben az új tagországok strasbourgi emberei végre anyagilag is egyenjogúnak érezhetnék magukat a többiekkel.

A jogok és a felelősségek ugyanis az Európai Parlament mind a 732 képviselőjére nézve azonosak, jövedelmük között azonban rendkívül nagy a különbség. Fizetésüket ugyanis nemzeti parlamentjeik átlagos fizetése alapján állapítják meg. Így történhetett, hogy míg a magyarok nyolcszázöt eurót, alig kétszázezer forintot kapnak kézhez havonta, addig a leggazdagabb olaszok csaknem tizenegyezer eurót, tehát két és fél millió forintnál is többet.

Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő, az EU Tanácsának soros elnöke azt javasolja, hogy a fizetést rövid határidőn belül egységesen a németek színvonalán állapítsák meg. A javaslatot egyelőre elutasították.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!