Hírek

2005.03.24. 00:00

Bírálják a román kisebbségi törvénytervezetet

Lukács János, Kolozsvár

Elfogadhatatlannak nevezte az RMDSZ által készített román kisebbségi törvénytervezetet a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ). „Nincs említés a tervezetben a székelyföldi területi autonómiáról, így gyakorlatilag nem hoz semmi újat az eddigiekhez képest” – nyilatkozta Gazda Zoltán. Az MPSZ háromszéki elnöke szerint a tervezetet semmiképpen nem szabad elfogadni. Gazda elmondta, a most bevezetendő kulturális autonómia fogalma nem ugyanazt jelenti, mint az RMDSZ által a választási kampány idején ígért székelyföldi autonómia.
A kisebbségi törvény tervezetét néhány napja Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is keményen bírálta. A református püspök szerint az RMDSZ tervezete csupán autonómia-pótlékot ajánl, amelyre nincs szükség. Tőkés úgy látja, hogy az RMDSZ munkacsoportja által kidolgozott kisebbségi törvénytervezet elfogadása elvágná az utat egy olyan törvény megalkotása előtt, amely rögzítené a valós autonómiát. A kisebbségi törvénytervezetet áprilisban nyújtja be a kormányon levő RMDSZ. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!