Hírek

2005.03.03. 00:00

Budapest a legdrágább város

Izing A.

Budapest a legdrágább kelet-közép-európai város – a UBS svájci bank felmérése alapján. Zürichben harminchat százalékkal drágább az élet, mint Budapesten, ám egy budapesti polgár mindössze az egyötödét keresi meg annak, amit egy zürichi. Magyarán: a budapesti nehezebben él, mint egy svájci, de ezt eddig is tudtuk. Azonban a budapesti vásárlóerő a tavalyi UBS felméréshez képest két százalékponttal visszaesett.

Jobban áll Budapestnél Pozsony, Prága, Riga és Ljubljana is. A svájci pénzintézet a világ hetvenegy városára terjesztette ki a kutatást. Az árszínvonal kiszámításának alapja egy olyan fogyasztói kosár, amelybe az európai vásárlási szokásokhoz leginkább illő, száztizenöt árucikket helyezik bele. Eszerint Osloban a legdrágább az élet, de ha a a kutatók a lakásköltségeket is számításba vennék, akkor viszon London lenne a legborsosabb hely. A legjobban Koppenhágában fizetik meg a munkát, de az életszínvonal az alacsonyabb árszint miatt mégis Zürichben a legjobb.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!