Hírek

2005.03.19. 00:00

Kiadják a művelődés házát

Több száz kerületi nyugdíjas jár ide havonta nótázni, kártyázni. Itt tartják a gyerekek közelgő húsvéti műsorát, táncházát. Huszonkét éves évfordulóját azonban lehet, hogy nem éli meg az intézmény.

Tóth Tímea

Az év első felében biztosan megmarad a központ

– Az önkormányzatnak valóban vannak gondjai az intézmény fenntartásával – ismerte el Demeter Tamás erzsébetvárosi alpolgármester. Ha ki is adjuk vállalkozónak az üzemeltetést, akkor is megmaradnak a közművelődési feladatok. Még nem döntött testület az ügyben és az év első felében nem is fog.

1983-ban ezen a színpadon kezdődött a Ki Mit Tud? Itt mutatkozott be Falusi Mariann, később itt tartotta klubjait az Első Emelet, a KFT és a Takács Tamás Blues Band. A Téka zenekar táncházai és a Kölyökvár, Budapest legsokrétűbb játszóháza szintén a főváros egyik legnagyobb művelődési házához kötődik. Ennek akar véget vetni a VII. kerületi önkormányzat. Ugyanis nem tudja fenntartani az intézményt, ezért azt tervezi: bérbe adja egy vállalkozónak.

– Korábban az a hír járta, hogy Erzsébetváros eladja a központot – mondja Váczi András (52), a szabadidőközpont igazgatója.
– Most úgy értesültem, hogy az önkormányzat egy vállalkozóra bízná a művelődési ház üzemeltetését. Ezzel csökkennének a finanszírozott közművelődési feladatok. Tavaly 147 nagyrendezvényt tartottak a szabadidőközpontban, ezután mindössze ötöt-hatot rendezhetnének. A kerület kulturális központja a Wesselényi utcai Közösségi Házba kerülne át. Azt egyelőre nem tudni, hogy a húsz dolgozónak mi lesz a sorsa. Pedig az igazgató szerint meg lehetne menteni a kultúra kerületi fellegvárát.

– Negyvenmillió forintból fel lehetne újítani a négyszáz fő befogadására alkalmas nagytermet. Ott olyan koncerteket tarthatnánk, amelyek bevételéből ki tudnánk pótolni a költségvetésünket. Az önkormányzat azonban nem tud pénzt adni a munkálatokra. Befogadnánk a szomszédos kerületek programjait is annak érdekében, hogy megmaradjon a szabadidőközpont – mondja az igazgató.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!