Hírek

2005.03.25. 00:00

Pártvitától mentes Európai Parlament

Igaz, hogy az Európai Parlamentben különböző pártok frakciói ülnek, de közülük egyik sem kormánypárti vagy ellenzéki – mondja Fazakas Szabolcs euroképviselő.

Gyulay Zoltán

A strasbourgi testület munkája változatlanul zökkenőmentes, noha a csaknem egy esztendeje tíz új tagállammal kibővült Európai Unió legfőbb döntéshozó testületének a létszáma megszaporodott.
A nyáron megválasztott új Európai Parlament, valamint az esztendő végén José Manuel Bar-roso elnök irányításával felállt Európai Bizottság a folytonosságot tartja szem előtt. A biztosok beszámoltatásakor a különböző bizottságok az elődeik munkáját is kikérdezik. A különböző pártok frakciókba tömörülnek; a legnagyobb csoportot az Európai Néppárt alkotja.
„A munkát nem zavarják meg ellenzéki-kormánypárti ellentétek, mivel az Európai Parlamentben a nemzeti parlamentektől eltérően nincsenek sem ellenzéki, sem kormánypárti frakciók”
– mondta munkatársunknak Fazakas Szabolcs szocialista euroképviselő. A magyarázat roppant egyszerű: bár az Európai Bizottság az unió kormányaként működik, az elnök személyét pedig rendszerint a legnagyobb frakció jelöli, a parlament összetétele mégis csak áttételesen tükrözi az illető megválasztását, egyéb kötődés nincs. Mindez azt eredményezi, hogy az Európai Parlament az Európai Bizottságtól teljesen függetlenül működik, így érvényesülhet irányító és ellenőrző szerepe. Míg ugyanis az egyes tagországokban az ellenzék álláspontján számos kezdeményezés megbukhat, Strasbourgban másfajta érvek mentén születnek meg a döntések.
„A végrehajtást, nem pedig a biztosok személyét tartjuk szem előtt” – mondja ezzel kapcsolatban Fazakas Szabolcs. – „Arra vagyunk a beszámoltatáskor kíváncsiak, hogy a kiadások szabályszerűen, az európaiság szellemében történtek-e, s az úgynevezett fölmentési folyamat során ezt az úgynevezett fölmentést megadjuk-e, vagy pedig megvonjuk a bizalmat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!