Hírek

2005.03.02. 00:00

Vádemelés maffia-ügyben

Szokatlanul gyorsan, három nap alatt vádat emeltek a Kecskeméten tavaly indult fegyvercsempész-ügy tizenegy résztvevője ellen. Hetüket emberölés előkészítésével is vádolnák.

Szemán László

Bár csak múlt pénteken fejeződött be iratismertetéssel a nyomozás, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség hétfőn máris vádat emelt R. László és tíz társa ellen. Szervezett bűnözői csoport tagjaként fegyvercsempészettel, lőfegyverrel való visszaéléssel, okirathamisítással vádolják őket. Hetüket, köztük R. Lászlót, Cs. Zsigmondot és F. Attilát emberölés előkészítésével is vádolják.
Az ügy komolyságát jelzi, hogy minderről tegnap Polt Péter, legfőbb ügyész, Nánási László, Bács-Kiskun megye főügyésze, Bene László országos rendőrfőkapitány, Bolcsik Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda(NNI) vezetője és Zsombok György, az NNI bűnügyi főosztályának vezetője számolt be. A rendőrök szervezett bűnözői csoportról beszéltek, amelynek vezetői R. László, Cs. Zsigmond és F. Attila. R. és Cs. a Conti Car, F. Attila az Energol Rt. volt vezetője. Ők a még most is tartó legnagyobb olajper, az Energol-ügy vádlottai is. A vádirat szerint a 90-es évektől R. László irányításával működtették a bűnszervezetet. Tavaly a Balaton-felvidéken szerettek volna terjeszkedni és ezért ki akarták iktatni az ellenlábas T. T. vállalkozót. Két bérgyilkost is megbíztak, akiket eddig még nem azonosított a rendőrség. A 2004. szeptember 17-re tervezett kivégzés csak azért maradt el, mert a főnöknek tartott R. Lászlót három nappal korábban elfogták.
Összesen tizenöt érintettet kaptak el, ám négyen együttműködő gyanúsítottként már csak tanúként szerepelnek az ügyben.
A társaság a vád szerint két tételben tíz lőfegyvert csempészett be Szerbiából. Valamennyi fegyvert lefoglalták. A fegyverekkel az ellenlábas csoport ellenállását tervezték megtörni.

További védelem

Az ügyben dolgozó kecskeméti ügyészek mellett az NNI nyomozóit is megfenyegették. Bolcsik Zoltán csak annyit árult el erről, hogy a csoporthoz tartozók közül néhányan többször is megjelentek a nyomozók és az ügyészek lakásának környékén. Valamennyiüket és családjukat is tovább védi a rendőrség különleges egysége. A Központi Ügyészségi Nyomozóhivatal pedig önálló ügyként nyomoz, keresi a fenyegetőket. Ugyancsak védik az együttműködő és immár csak tanúként szereplő négy gyanúsítottat, mint azt Bene László mondta, addig, amíg erre szükség van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!