Hírek

2005.03.04. 00:00

Válaszút előtt áll Moldova

Kevés az esély arra, hogy az Ukrajna esetében megtapasztalt narancssárga forradalom Moldova Köztársaságban már most győzedelmeskedjék. Az ellenzék és nyugati támogatói reménykednek.

Csák E. – Lukács J.

Tavasszal a Prut folyó partján két szín uralkodik: a fehér és a piros. Az emberek ilyen fonalból font babákat vagy harangocskákat ajándékoznak egymásnak. Meglehet, hogy e két szín választékát hamarosan narancssárga és sárga is bővíti (ez az ellenzéki pártok jelképe), de a meghatározó valószínűleg a piros, a kommunisták jele marad. Vasárnap tartanak általános választásokat Moldova Köztársaságban, az eseményre feszült várakozással készül a Pruton túli ország. Egy közvélemény-kutatás szerint a jelenleg is kormányzó Kommunista Pártnak a megkérdezettek 62 százaléka jósol győzelmet.
A Demokratikus Moldova nevű választási koalíció 21, a Kereszténydemokrata Néppárt 12, a Szociáldemokrata Párt pedig
4 százalékot érne el. Vlagyimir Voronyin jelenlegi elnök a válaszadók 63 százalékának bizalmát élvezi.
Voronyin a régi rendszerből jött, de sok változás kötődik a nevéhez, ezért népszerű a lakosság körében. Eredményeit elismerik az ellenzéki pártok is, mind-azontáltal azt ígérik, hogy megszabadítják az országot a „kommunizmustól”. A Nyugat szívesen venne ilyen programot, és
titokban támogatja is. Az elnök erre utalva nyilatkozta: „Forradalom akkor lesz, ha Amerika úgy akarja”.
Moldova Köztársaság gazda-ságilag – és hagyományait tekintve is – Oroszország partne-re, de kacsintgat egy Ukrajna által vezetett államszövetség felé is, más szomszédokkal együtt.

Dnyeszteri szakadárok

Moldova területe ugyan hivatalosan a Dnyeszteren túli, többségében oroszok lakta területre is kiterjed, Chisinau hatalma a Dnyeszter jobb partján véget ér. A folyónál kezdődő keskeny sávot Igor Szmirnov szakadárjai ellenőrzik, a Dnyeszter-menti Köztársaságot azonban egyetlen állam sem ismeri el. A tiraspoli rezsim ellenzéki győzelmet szeretne a választásokon, de Chisinau nem állít fel szavazóurnákat a szakadár területen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!