Hírek

2005.04.04. 00:00

Itt raboskodtak vitéz elődeink

Lázin Miklós András

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Jól látható, az Újépület óriási, rideg, szürke tömbje szinte agyonnyomta Pest belvárosát
[/caption]Örökmécses figyelmeztet hőseinkre
Az Újépületet, vagy ahogy eleink hívták: a Neugebäudét II. József parancsára kezdték építeni 1786-ban. Tervezője Isidorus Marcellus Canevale bécsi építész, míg kivitelezője Hild János és Hild József volt. Az akkori viszonyok között is óriási, négyzet alakú, leginkább egy erődre hasonlító kaszárnyának mindegyik sarkán egy-egy pavilon állt.
A házat viszonylag gyorsan felhúzták: 1789-ben már a harmadik saroképületnél tartottak a munkások. A laktanya kezdettől fogva börtönként is szolgált. Így 1793 és 1796 között a francia háborúban fogságba esett tisztek és közkatonák raboskodtak e helyütt. Később tüzérek költöztek ide, majd különböző katonai alakulatok vertek benne tanyát.

Az 1848–1849-es szabadságharc bukása után a foglyul ejtett hazafiak börtöne és kivégzőhelye lett. Itt, a mai örökmécses közelében vesztette életét Batthyány Lajos, első miniszterelnökünk.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] A különbség magáért beszél: a kaszárnya helyén a város egyik legszebb terét alakították ki
[/caption]Rideg falak a csákányok alatt
Az Újépületet a kiegyezés után még hosszú ideig a katonaság használta. Ám idővel a sereg lemondott róla, s a sok könnyet és szenvedést látott ház a város birtokába került. Hasznosítására többféle elképzelés született. Egy bécsi cég, a Schönfeld és Steinsberg Könyvkiadó Rt. nyomdát és rézmetszőműhelyt, míg a tanácsurak árvaházat akartak belőle kialakítani.
Végül úgy döntöttek, lebontják, helyén Budapest egyik legszebb, Széchenyiről elnevezett terét és épületcsoportját valósítják meg. A terveket Palóczy Antal dolgozta ki.

A park déli oldalán a Tőzsdepalotát, míg vele szemben a Magyar Nemzeti Bank épületét húzták fel. Mindkettő Alpár Ignác alkotása. A Posta-takarékpénztár díszes otthonát Lechner Ödön tervezte. A tér túlfelén álló Pénzintézeti Központ Lauber István és Nyíri István elképzelései nyomán született. A szovjet hősi emlékmű Antal Károly műve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!