Hírek

2005.04.19. 00:00

Pest legsúlyosabb kislánya

Eltörött egy vízcső Angyalföldön, mert a fölötte lévő ötven éve felállított szobor súlya feltehetően anyagfáradást idézett elő.

Izing Antal

[caption id="" align="alignleft" width="300"] Grausz Gáborné virágot ültetett a Tomori közben, az Olvasó lány köré. Most attól fél, elveszíti kedvenc szobrát.
[/caption]– Kislányomnak és babámnak szólítom, annyira szeretem ezt
a szobrot. Most pedig elvitték – mondja sírva Grausz Gáborné nyugdíjas hegesztő annak a háznak a negyedik emeletén, amely előtt a szobrocska áll.
– Nem vitték el, drága asszonyom, itt áll a ház előtt. Csak az ablakból nem tetszik rálátni, mert a lépcső tövébe tették le – vigasztaljuk Margit nénit.

Nagy az öröm. Az ablakból nézte végig, ahogy a tűzoltóautó megemelte, s azután már nem látta, mert nem volt utcán tegnap óta. Beteg, idős néni áll előttem, akit gyermekké tett a kor. A környékbeliek küldtek hozzá, mondván, hogy ő ültetett virágoskertet a szobor köré. Ő maga mondja: nem született gyermeke. Talán ebből fakadhat ez a túlzott szeretet az Olvasó lány iránt. Mindent megértünk, amikor a szobájába lépve két játék babát látunk a fotelban. Gondosan betakarva fekszenek, tán azért, hogy ne fázzanak.

Valamikor egy meztelen fiúcska szobra állt a ház előtt. De azt elvitték, mert a kőbögyölő sokakban derültséget keltett. Ez a lány jött helyette, még az ötvenes években, szépen felöltözve. Mezítlábas, fonott hajú, kőből faragott parasztlányka, aki ötven éve olvassa ugyanazt a kőkönyvet a térdén tartva, kilenctonnás talapzatán. Súlya alatt megroppant az anyagában elfáradt vízcső. Ha nem törik el a cső, talán soha nem derül ki, hogy a kőszobroknak szívük van.

Forradalomtól félve alapozták mélyre

Joggal merülhet föl bárkiben a kérdés, minek egy néhány száz kilogrammos bronzszobornak többtonnás betonalap. A válaszért kissé vissza kell tekintenünk az időben. Az 1956-os forradalom után született egy titkos tanácsi utasítás, amely szerint az új köztéri alkotásokat csak többtonnás alapokon lehet felállítani. Az illetékesek e rendelkezéssel akarták megóvni a szocializmus eszmeiségét tükröző szobrokat egy újabb rombolástól.

Ennek volt többek közt köszönhető, hogy Kun Béla hajdan a Vérmező szélén álló szobrának alapjait csak légkalapácscsal lehetett elbontani.

A vízművek megígérte: visszateszik a szobrot

Péterffy Gábor, a Fővárosi Vízművek szóvivője megnyugtatta az ivókút környékét évtizedek óta gondozó olvasónkat: az Olvasó lány visszakerül eredeti helyére, a csövet fogják máshol vinni. Budapesten nincs felmérés arról, ezenkívül mennyi többtonnás ivókút terheli a régi csöveket. Azért nem készült ilyen kimutatás, mert egyedi esetről van szó. A csőtörés miatt háromszáz lakásban zárták el a vizet vasárnap, de a vízszolgáltatás hamar helyreállt.

A válaszért kissé vissza kell tekintenünk az időben.

Az 1956-os forradalom után született egy titkos tanácsi utasítás, amely szerint az új köztéri alkotásokat csak többtonnás alapokon lehet felállítani. Az illetékesek e rendelkezéssel akarták megóvni a szocializmus eszmeiségét tükröző szobrokat egy újabb rombolástól.

Ennek volt többek közt köszönhető, hogy Kun Béla hajdan

a Vérmező szélén álló szobrának alapjait csak légkalapácscsal lehetett elbontani. A vízművek megígérte: visszateszik a szobrot Péterffy Gábor, a Fővárosi Vízművek szóvivője megnyugtatta az ivókút környékét évtizedek óta gondozó olvasónkat: az Olvasó lány visszakerül eredeti helyére, a csövet fogják máshol vinni. Budapesten nincs felmérés arról, ezenkívül mennyi többtonnás ivókút terheli a régi csöveket. Azért nem készült ilyen kimutatás, mert egyedi esetről van szó. A csőtörés miatt háromszáz lakásban zárták el a vizet vasárnap, de a vízszolgáltatás hamar helyreállt. Grausz Gáborné virágot ültetett a Tomori közben, az Olvasó lány köré. Most attól fél, elveszíti kedvenc szobrát. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!