Hírek

2005.04.23. 07:23

Szemfogával lát a megvakult férfi

Fogból készített szemprotézist ültetett be balesetben megvakult páciensének egy német orvos. A beteg újból lát.

Matula Judit

Fehér foglalatba illesztett fekete pont csillog Michael Müller bal szemében. Látszik, hogy a szem nem valódi, de ez őt a legkevésbé sem zavarja. A negyvenhárom éves német férfi boldog, mert ismét lát. Három évvel ezelőtt teljesen megvakult, amikor az öntödében, ahol dolgozott, a megolvadt, izzó fém a szemébe fröccsent és elégette a szaruhártyáját.

Dr. Konrad Hille, a homburgi szemklinika főorvosa egyik olasz kollégájával együtt egészen egyedülálló módszert dolgozott ki a hasonló szerencsétlenséget szenvedett betegek gyógyítására. „Abból indultunk ki, hogy a tönkrement szem pótlására csak olyan anyag jöhet szóba, amelyik elég szilárd és nem idegen a szervezet számára, hogy ne lökje ki. Így jutottunk el már közel tíz évvel ezelőtt arra a gondolatra, hogy a beteg fogát használjuk fel szemprotézisként.” A két orvos kísérletei beigazolták elméletük helyességét. Az eljárás a következő: a beteg felső állkapcsából kivesznek egy szemfogat, eltávolítják a gyökér egy részét, a fogban pedig fúróval kialakítanak egy kis üreget. A lyukba beillesztenek egy plexiüvegből készített lencsét, vagyis a műpupillát. Három hónap múlva a fogból készült protézist ráillesztik a szaruhártyára.

Hille doktor azt mondja, a módszer segítségével az operáltak egyharmada teljes mértékben visszanyeri a látását, a többiek pedig részlegesen. Volt olyan betege, aki tizenöt év vakság után látott újra. Michael Müller is boldogan újságolja: „Ismét tudok olvasni, tévét nézni, látom a virágok színét, a feleségemet, a lányomat, a napfényt. Szóval visszatértem az életbe.”

A beavatkozás

1. KIHÚZZÁK a beteg egyik szemfogát, abból készül a látóprotézis szembe ültethető alapanyaga. (Azért éppen a szemfogat, mert annak csak egy gyökere van.)

2. A FOG GYÖKERÉT fele méretűre csiszolják és lapos metszetet készítenek belőle. A csontlapocskába precíziós műszerrel lyukat fúrnak.

3. OPTIKAI LENCSÉT helyeznek a nyílásba. A fogból készült protézist három hónapos várakozási idő után ráillesztik a beteg szemére.

1. KIHÚZZÁK a beteg egyik szemfogát, abból készül

a látóprotézis szembe ültethető alapanyaga. (Azért éppen

a szemfogat, mert annak csak egy gyökere van.)

2. A FOG GYÖKERÉT fele méretűre csiszolják és lapos metszetet készítenek belőle.

A csontlapocskába precíziós műszerrel lyukat fúrnak.

3. OPTIKAI LENCSÉT helyeznek

a nyílásba. A fogból készült protézist három hónapos várakozási idő után ráillesztik a beteg szemére. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!