Hírek

2005.04.23. 00:00

Vincze Lillára rádőlhet a ház

Aládúcolt, vizes falak között élik évek óta mindennapjaikat Budapest egyik legértékesebb házának lakói. Évek óta csak hitegeti őket az önkormányzat. De hát a politikai csatákban a lakók számítanak legkevésbé.

Vajta Zoltán

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Vincze Lilla mutatja, hogy a ház belső homlokzata is folyamatosan egyre rosszabb állapotba kerül
[/caption]Életveszélyes körülmények között, folyton beázó, málló vakolatú lakásokban élnek a Kodály köröndi házak lakói. Némely szobákat egyáltalán nem lehet használni a beázások miatt. Másutt valóságos erdőt alkotnak az aládúcolások. Az épület kődíszeiből és falaiból időnként leesik egy-egy darab. Még senkit nem találtak el. A harmadik emeleti lakások némelyikéből már ki kellett költöztetni a bérlőket.

Vince Lilla énekesnőt 1997 óta hitegeti az önkormányzat. Neki is azt ígérték, mint a többieknek, hogy hamarosan megvásárolhatja a lakást. Évek óta senki nem tud festeni, felújítani, mert nem tudják, mikor kell elköltözniük. Az önkormányzat évekkel ezelőtt szerződött egy vállalkozással a ház felújítására. A cég cserébe megkapta volna a felső emeletet és a tetőteret, amit luxuslakásokká alakított volna át. A munka azonban csak nem indult. Az önkormányzat szerint a vállalkozó egy szalmaszálat sem tett keresztbe. A cég viszont azt állítja, hogy a hivatal akadályozza az engedélyezéseket. A társasággal egyébként még az előző jobboldali vezetés kötött szerződést. Most baloldali többség van. Sokan tudni vélik, ez állhat a késlekedés hátterében.

A lakókat azonban az bosszantja a legjobban, hogy senki nem mondja meg, mi lesz velük. Kérdés, meg kell-e halnia valakinek ahhoz, hogy csak a szakmai kérdések számítsanak. Ki a felelős? Förstner Pál, igazgató, Terézvárosi Vagyonkezelő Rt. Tel.: 301-6700.

Állványok tartják

Amikor egyszer hozzányúltak végre a házhoz, akkor is csak több kár keletkezett. Az egyik esőcsatornát úgy javíttatta meg az önkormányzat, hogy a víz ráfolyt a ház falára. Emiatt több lakás beázott. A felállványozott köröndi házat amúgy a világörökség részévé nyilvánították.

Felelős önkormányzat

– Betarthatatlan szerződést örököltünk az előző vezetéstől. Ezért nem tudok semmi biztosat ígérni a lakóknak – közölte Fürst György alpolgármester. – A testület döntött a szerződés felbontásáról. Addig is, ha valakire rádőlne a fal, az önkormányzatot terheli a felelősség – ismerte el Fürst.

a felelősség – ismerte el Fürst. Vincze Lilla mutatja, hogy a ház belső homlokzata is folyamatosan egyre rosszabb állapotba kerül -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!