Hírek

2005.05.23. 00:00

Ínytanya a Józsefváros szívében

BAMA

Lakbérrel csökkentették a helypénzt

[caption id="" align="alignleft" width="240"] Századfordulós élőkép a csarnokból: már akkor is bőséges kínálat várta a budapestieket
[/caption]A Rákóczi téri vásárcsarnok felépítésére Czigler Győző műegyetemi tanár tett javaslatot 1890-ben. Az épület négy sarkára, ahhoz szervesen hozzákapcsolódva lakóházakat terveztek. Az otthonteremtés oka prózai volt. Leleményes eleink ugyanis kiszámolták, az innen befolyó lakbérekkel csökkenteni lehet a helypénz összegét. Azaz a kofák itt, az ínytanyának is becézett helyen, olcsóbban adhatták a primőrt, mint máshol.

Az akkoriban szokatlan elvek mentén működő bevásárlóközpont 1897. február 16-án nyílt meg. Hasznos alapterülete megközelítette a 4300, míg a bérlakásoké az 1100 négyzetmétert. A karcsú vasszerkezet által hordozott tető alatt 376 állandó és 56 ideiglenes árusítóhelyen várták a fővárosi háziasszonyokat. Az épület a második világháborúban több belövést kapott, ám az aknák közül szerencsére egy sem találta el a fémtartókat. Így viszonylag egyszerű volt a helyreállítása.
Lázin M. A.

Véletlenül támadt tűz emésztette el

[caption id="" align="alignleft" width="304"] Hosszas keresgélés és tanakodás után a régi árusok úgy vélték, a másik fotó innen készült
[/caption]A Rákóczi téri csarnokot 1977-ben nyilvánították műemlékké. A kerületiek népszerű bevásárlócsarnoka 1988. május 6-án egy elektromos műszaki hiba miatt teljesen leégett. A keletkezett hatalmas hő hatására a tető beomlott, a vasszerkezet döntő része elgörbült, tönkrement. A ropogó lángtenger megfékezése óriási erőfeszítést kívánt a kiérkezett tűzoltóktól. Félő volt ugyanis, hogy a tovaszálló parázsszemek a szomszédos házakat is fölgyújtják.

Újjáépítésének terveit a Budapesti Városépítési Tervező Vállalat vezető mérnöke, Tokár György irányítása mellett dolgozták ki. A munkák fővállalkozója a Ganz Acélszerkezeti Vállalat egyik cége, a Klinkert Kft. volt. A csarnok vasszerkezetét eredeti formájában állították helyre, míg belső berendezései a mai kor követelményeit tükrözik. Az új épület 1991-ben nyitotta meg kapuit. A fedett piactéren ma 2096 négyzetméteren 63 áruda található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!