Hírek

2005.06.13. 00:00

Derce kevesli a csend árát

Címkék#Kerület

Újpesten megelégelték a zajkeltést. A legújabb rendelet szerint este nyolc óra után feljelenthető a szomszéd.

Tóth T.–Lázin M. A.

[caption id="" align="alignleft" width="100"] A fővárosban több helyen csak este nyolcig lehet porszívózni
[/caption]Mint a régi szép időkben: ismét van csendrendelet a fővárosban. Újpesten ajánlott lábujjhegyen járkálnia mindenkinek a saját lakásában. Ellenkező esetben már a legkisebb zaj okozásakor is figyelmeztető telefonhívásra számíthat. Ha pedig tartósan hangoskodik, fel is jelenthetik. Akkor aztán fizethet akár harmincezer forintot is! A IV. kerületi vezetés megelégelte a lakosságtól érkező panaszáradatot. Rendeletet alkotott a csendháborítók megregulázására.

– A kertvárosiak a fűnyírók, a panelben élők a fúrógépek elviselhetetlen zajától szenvednek legtöbbet, főként a hétvégéken – mondja Derce Tamás polgármester. – Nem is értem, hogy az emberek miért nem gondolnak a szomszédaikra. A Lajtától nyugatra egyáltalán nem szokás zajongani. Németországban például már azért fizetni kell, ha valaki reggel, indulás előtt melegíti az autóját. Nem ennyit, mint nálunk, sokkal többet. Környezetszennyezésért és zajokozásért egyaránt. Ha nálunk a szabálysértési kódex nem maximálná 30 ezer forintban a büntetés mértékét, én 100 ezer forintra emelném.

Pénztárcát nem kímélő következményekre számíthat, aki hétköznap este nyolc után lakásfelújításra adja a fejét vagy tíz után porszívózni, netán mosni támad kedve. Szombat reggel ezentúl nem lehet füvet nyírni, délután pedig falat fúrni. Vasárnap tilos bármilyen zajos tevékenységet végezni. A zene csak este tízig szólhat a szórakozóhelyek kerthelyiségeiben. Befellegzett a gyorsulási versenyeknek is.

– Minden este motorosok és autósok lepték el az Óceán-árok melletti lakótelepet, és ott bőgették a járgányaikat. A rendőrség eddig tehetetlen volt velük szemben, semmilyen szabály alapján nem büntethették meg a sebességmániásokat. Most azonban feljelenthetik őket – közli elégedetten a polgármester. A lakosság örül az új rendeletnek. Keddi hatályba lépése óta megsokszorozódott a bejelentések száma. Hasonló szabályok vannak érvényben az I., az V., a VII., a IX., a XIV., a XVIII. és a XXII. kerületben is.

A fővárosi kerületek többségében nagy a zaj

A fővárosi kerületek többségében alig akad csendrendelet. Legutóbb Angyalföld vezetése elégelte meg az éjjeli zajongást. Ott munkanapokon este nyolc és reggel hét óra között tilos hangoskodni. Ez természetesen a kalapálással és tehergépjármű-forgalommal együtt járó bontási és építési tevékenységre is vonatkozik.

A pihenő- és más, jogszabály által annak minősített napokon reggel nyolc és este nyolc óra között szabad a fenti tevékenységet folytatni. A jelenleg érvényben lévő rendeletek szerint vasár- és ünnepnapokon mindennemű zajos munka végzése tilos. Hasonló intézkedéseket helyezett kilátásba Erzsébetváros vezetése is.

Mint a Reggel április elsején megírta, a XIII. kerületben legutóbb az Árpád híd közelében álló Európa Tornyok szegték meg a csendrendelet előírásait. Akkor a munkások éjjel betonoztak és kalapáltak.

A pihenő- és más, jogszabály által annak minősített napokon reggel nyolc és este nyolc óra között szabad a fenti tevékenységet folytatni. A jelenleg érvényben lévő rendeletek szerint vasár- és ünnepnapokon mindennemű zajos munka végzése tilos. Hasonló intézkedéseket helyezett kilátásba Erzsébetváros vezetése is.

Mint a Reggel április elsején megírta, a XIII. kerületben legutóbb az Árpád híd közelében álló Európa Tornyok szegték meg a csendrendelet előírásait. Akkor a munkások éjjel betonoztak és kalapáltak. A fővárosban több helyen csak este nyolcig lehet porszívózni -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!