Hírek

2005.06.06. 06:34

Menedékjogot kérnek Abbásztól a telepesek

Több ciszjordániai zsidó telepes, akinek el kellene hagynia otthonát a nyárra tervezett izraeli kivonulás miatt, politikai menedékjogért folyamodott Mahmúd Abbász palesztin elnökhöz. „Ha Izrael államnak nincs szüksége ránk, nekünk sincs szükségünk rá” – indokolta kérelmüket az egyik telepes, Drori Stuan a ciszjordániai Kadimból. Néhány további családdal négy kiürítendő telepről beadványt juttatott el Abbászhoz.

BAMA

„A világon mindenütt vannak zsidók: Szíriában, Iránban, Irakban, Pakisztánban is” – nyilatkozta a telepes a Jediot Achronot című izraeli lapnak. Kadim megalapítása, 1983 óta él ott a családjával. „Ezért akarunk palesztin fennhatóság alá tartozni. Nem tartunk tőle”. Stuan úgy véli, hogy a dolgok rendben lesznek, „a telepesek biztonságban fognak élni, mint azok a zsidók, akik a világ más tájain élnek”.

Ariel Saron izraeli államfő a saját pártja soraiban is megmutatkozó, elkeseredett tiltakozások ellenére tavasszal jelentette be, hogy országa kiüríti az összes telepet a Gázai övezetben. Hasonló sorsra jutnak az észak-ciszjordániai kisebb telepek is. A nagyobbakat azonban kibővítik, ami viszont ellenmond a közel-keleti béketerveknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!