Hírek

2005.06.10. 00:00

Takáts Tamás, a „kétlaki”

Kortalan, kamasz, bohóc. És őrülten szabadság-szerelmes. Csak hogy békén hagyják, inkább énekel két bandában.

Váczy András

[caption id="" align="alignright" width="119"] Pocsolyába léptem, sáros lett az új cípőm – énekli komolytalanul
[/caption]Takáts Tamás úgy döntött, elég volt a „piszkos”-ból, tizentöv év után a Dirty Blues Bandet átkereszteli Hetivé. – Nincs rá komoly magyarázat, nem is kell… – és ez, noha látszólag ellentmondás, mégis a folyamatosság bizonyossága: a blues marad. – Első zenei élményem a dzsesszhez kapcsolódik, nevezetesen Ella Fitzgerald és Duke Ellington budapesti koncertjéhez – mesél a gyökerekről. Aztán arról, hogy tanárnője szerint „Mozart-tenor” hangja volt, és nem menekült volna meg az opera-énekesi pályától, ha: – Abban a pillanatban rosszul leszek, amikor az operában az énekes kinyitja a száját…

A hatvanas évek zenekaralapítási hulláma Tamást is elérte, sulibandával kezdte, és érett muzsikussá lett. Annyira, hogy amikor Szigeti Ferencnek és Gidófalvy Attilánal eldalolta a Béres legény jól megrakd a szekeret című népdalt, nem volt kétséges, a Karthago megtalálta az énekesét. És a zenekar és előadójuk egyénisége összeforrt. Átalakulás és megszűnés a rockzenekarok természetrajzához tartozik. Amikor oszlik egy banda, új formációk keletkeznek. Így született meg a Karthago-nyugvásból a „Takáts Tamás Dirty Blues Band”, ahol a névadó műfajhűen énekel, dobol és szájharmonikázik. És persze bohóckodik… meg jópofa szöveget ír.

– Röstellem, hogy a legjobb szöveget nem én gyártottam. Egy debreceni kocsmában panaszolta el nekünk egy talajrészeg ember, hogy „Pocsolyába léptem, sáros lett az új cipőm, hiába keféltem, elhagyott a nőm”. Azonnal beszippantottuk, azóta is kapja a jogdíjat… Viszont „Az ufót lát a jeti” közösségi akciós nóta, pisilés közben mondta Gál Gabi basszusos, mire én azonnal rávágtam: „mekkora mázlija van neki”.

Időközben a Karthago feléledt, Tamás válaszút elé került. Lépnie kellett. Úgy döntött, egyik zenekart sem hagyja el. Ma a saját bandájával a Josefina Blues Bellben, vasárnap a Karhagóval Veszprémben zenél. Nem ő lenne, ha másképp csinálná.

Takáts Tamás

Budapest - 1957. június 20.

1979: Karthago

1985: Senator

1986: East

1990: Dirty Blues Band

békén hagyják, inkább énekel két bandában. Váczy András Takáts Tamás Budapest - 1957. június 20.

1979: Karthago

1985: Senator

1986: East

1990: Dirty Blues Band Pocsolyába léptem, sáros lett az új cípőm – énekli komolytalanul -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!