Hírek

2005.06.15. 00:00

Vita a fegyvert rejtő doboz titkairól

Tanúvallomásokkal folytatódott az a büntetőper, amelyben Szikinger István, a neves alkotmányjogász is a vádlottak padjára került.

Nagy E. D.

[caption id="" align="alignleft" width="137"] Petőfi Attila meggyőződése, hogy Szikinger tudott a fegyverről
[/caption]Az iratok szerint a bűncselekmény 2002 decemberére húzódik vissza. Akkor egy XVI. kerületi lakásban lelőtték T. Ottót, felesége eltüntette a fegyvert a kiérkező rendőrök elől. Máig nem derült ki, hogy ki ölte meg a férfit. Korábban felmerült: bérgyilkos végzett vele. A feleség a család ügyvédjéhez, Szikinger Istvánhoz juttatta el a fegyvert, ötven lőszerrel együtt egy dobozban. Ő azt mondja, nem tudott arról, mi lapult benne. Petőfi Attila vezette akkor a BRFK nyomozó főosztályának életvédelmi osztályát. Ez az egység nyomozott az ügyben és egy tanútól tudták meg, hogy T. Ottónak volt fegyvere, de engedély nélkül tartotta. A feleség révén derült ki, hol van a fegyver, így házkutatást tartottak Szikinger újpesti irodájában. Petőfi azt mondta: meggyőződése, hogy a vádlott tudott a pisztolyról.

A jogász a tárgyaláson úgy fogalmazott: megsértettem az ügyvédi titoktartást, amikor megmutattam a dobozt, amiről akkor már sejtettem, hogy fegyver lehet benne. Az volt a célom, hogy ezt a rendőrség tudomására hozzam. Somos András – akkor a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke – jelen volt a házkutatáson. Szerinte ha Szikinger igazat mond, akkor jogszerűen cselekedett. Hozzátette: ha ő egy ilyen helyzetbe kerülne és tudomást szerezne a fegyverről, viszszaadná az ügyfélnek. Ám az ügyvédi titoktartás miatt a hatóságokhoz nem menne el. A tárgyalás érdekessége volt, hogy a bíró valamennyi résztvevő, így a hallgatóság nevét is jegyzőkönyveztette. Ilyenre az elmúlt években egyetlenegy büntetőügyben sem akadt példa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!