Hírek

2005.07.22. 06:31

A döntetlen is pihenőt ér

A második kötelező győzelmén is túl van a magyar férfiválogatott a világbajnokságon, így jó esélye van rá, hogy már ma este negyeddöntős legyen. A hölgyek hétfőn már az elődöntőért játszanak.

Malonyai Péter

Két mérkőzés, 25 lőtt és mindössze 7 kapott gól – ez a mérlege a magyar férfiválogatottnak eddig Montrealban. A számok biztatatóak, még akkor is, ha a sikerek magától értetődőek.
A románokat tíz, a kanadaiakat csütörtökre virradóra nyolc góllal győzte le a csapat, a számok közül különösen az 56 perc alatt kapott hét gól biztató. Jó védekezésre és arra utal, hogy a magyar pólósok akkor is fegyelmezetten teszik a dolgukat, amikor egyértelmű a fölényük.
Alátámasztva ezzel Kemény Dénes kapitány felfogását, mely szerint nem csupán az adott meccsre kell összpontosítaniuk a hosszú tornán, hanem azon belül mindig az éppen soros percekre, mérkőzéshelyzetekre.
Kanada három-null után lőtte az első gólját (11. perc), a másik kettőt pedig a lefújás előtt (28. perc). A nyolctalálatos magyar sorozat dicséretes, az pedig, hogy három előnyből lőtt góljukból kettőt a legvégén lőttek be a kanadaiak, csak arra jó, hogy a kapitány újra hatásosan hívhassa föl a figyelmet arra, hogy egy pillanatnyi kihagyás sem megengedett. Megjegyzendő, a románok, illetve a kanadaiak ellen egyaránt az utolsó felvonás volt a legszorosabb (3-3, illetve 3-2).
De ebben a mutatóban is jobban állunk, mint a csoportrivális horvátok, akik a félidőben 4-0-ra vezettek Románia ellen, hogy aztán a mérkőzés második felét 4-2-re elveszítsék. Mindössze két góllal nyertek tehát, ami azt jelenti, hogy ma este a döntetlen is elegendő lehet ellenük ahhoz, hogy csoportelsőként egyből a legjobb nyolc közé jusson Magyarország. (Pontazonosság esetén a csoport leggyengébbje elleni eredmények kiesnek, a harmadik elleni gólkülönbség számít.) A feltételes mód azért indokolt, mert hiába jobbak a román pólósok, megesett már, hogy a hazai medence nagyobb előny volt a kelleténél.
Hasonló helyzetben szállt vízbe tegnap a spanyolok ellen a női válogatott, azaz tudta: egy pont elegendő az üdvösséghez. És az önbizalomnak sem lehettek híján a lányok, hiszen a címvédő, fizikailag roppant erős amerikaiak ellen (9-8) tettek a szert a lehetőségre, hogy ők is pluszpihenőt kaphassanak. A magyar lányok még túl is teljesítették a feladatot: Kisteleki Dóra vezérletével simán győztek.
Pelle Anikó szerzett vezetést, de az első negyedben kiharcolt 2-1-es előny megtartásához Kisteleki gólerőssége mellett Horváth Patrícia bravúrja is kellett. A kapus négyméterest hárított. A folytatásban egyszer a spanyolok fordítottak (2-3), de ezúttal nagyszerűen küzdöttek a magyarok. Drávucz, Benkő, majd egy spanyol gól után a csapatkapitány, Stieber Mercedes lőtt gólt. A csapat 5-4-re vezetett a zárónegyed előtt.
A hölgyek talán akkor játszottak a legjobban. Horváth Patrícia két spanyol emberelőnynél is védett, majd Kisteleki ejtése, illetve Zantleitner csatároknak is dicséretére váló megmozdulása után először volt háromgólos az előny. Majd Kisteleki Dóra harmadik gólja fölényes győzelmet eredményezett (8-5). A magyar válogatott így hat pontot gyűjtve, az amerikaiakat és a spanyolokat (3-3 pont) megelőzve megnyerte a B csoportot. Ezáltal a hét végén pihenhet, és hétfő este már a legjobb négy közé jutásért szállhat majd vízbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!