Hírek

2005.07.28. 00:00

A héten járnak le a jegyvásárlási akciók

Jól jár, aki igénybe tudja venni a légitársaságok és a vasút kedvezményes ajánlatait. Ehhez persze némi szerencse is kell.

Kaszás E. – Zsebesi Zs.

[caption id="" align="alignleft" width="301"] Nem kell külföldre utazni ahhoz, hogy olcsó géppel repüljünk nyaralni. Ilyenek Ferihegyről is indulnak. Aki keres, talál az engedmények között.
[/caption]Tovább élesedik a repülőjegyárverseny Európában és Magyarországon is. A hagyományos szolgáltatók ugyanis nyári akciókkal válaszolnak a fapadosok utascsalogató ajánlataira. És a versenybe egyre inkább beleszólnak a vasutak. Hiszen mégse járja, hogy repülővel olcsóbban és gyorsabban jusson el az utas a kívánt országba, városba, mint vonattal! A héten például a Lufthansa jelentette be, hogy 900 ezer retúrjegyet dobott piacra egységesen 99 euróért – igaz Németországban. Az árban benne van az összes adó és illeték. A légiforgalmi óriás jegyei azonban elsősorban a német belföldi járatokra érvényesek, illetve berlini és müncheni indulással és érkezéssel lehet velük Rómába, Firenzébe és Nizzába repülni. Akinek tehát amúgy is lenne dolga Németországban, intézze el azt az olasz nyaralás előtt? Nem szükséges – tudtuk meg a Lufthansa budapesti központjában, hiszen mint Magyarország legnagyobb külföldi légitársasága, már július 1-jétől nálunk is 25 ezer forintos áron kínál repülőjegyeket európai célállomásaira. Ezek a jegyek augusztus 31-ig használhatók fel, de az akciós ajánlat szerint még ezen a héten, azaz július 31-ig meg kell vásárolni őket.

Internetes foglalás esetén az árból a légitársaság további 2 ezer forintos kedvezményt nyújt. Az akciós célállomások: Amszterdam, Barcelona, Bordeaux, Brüsszel, Koppenhága, Dublin, Firenze, Genf, Göteborg, Helsinki, Isztanbul, London, Lyon, Madrid, Marseille, Nizza, Portó, Oslo, Párizs, Róma, Stavanger, Stockholm, Berlin, Drezda, Lipcse, Hamburg, Hannover, Nürnberg, Stuttgart, Köln. A megadott hazai árak azonban nem tartalmazzák az adókat és illetékeket. Újdonság azonban, hogy a Lufthansa ismét magyar borkülönlegességet kínál First Class utasainak. Gál Tibor Pincészetéből választották ki a 2003-as évjáratú, kiváló minőségű Egri Chardonnay fehérbort, amelyet az idén júliusban az utasok is megízlelhetnek.

Természetesen a Malév is belépett a versenybe. A „Páratlan város” akció – ami tavaly októberben indult – keretében kéthetente más-más városba repülhetünk olcsóbban. Most Brüszszelbe, Amszterdamba, Moszkvába, Zágrábba és Kijevbe érdemes látogatni, 9900 forintért. De ezek a jegyek is csak július 31-ig kerülnek ennyibe, és augusztus 7-ig lehet őket felhasználni. Az utazás további feltétele, hogy minimum egy szombat éjszakát kint kell tölteni. A Malév egy másik, úgynevezett tengerparti akciója augusztus 31-ig szól, és a jegyek szeptember 31-ig érvényesek. Aki tehát gyorsan dönt, az 14900 forintért juthat Rómába, Velencébe vagy Splitbe és Dubrovnikba, illetve Burgaszba és Konstancába. Az ár budapesti kiindulással, oda-vissza útra értendő, és nem tartalmazza a repülőtéri illetékeket, adókat és egyéb díjakat.

Németországban a vasút 200 ezer olcsó jeggyel lépett most a piacra – ezek természetesen a pályaudvarokon és automatákban is kaphatók -, miután néhány hónappal ezelőtt a vonatközlekedés teljes tarifarendszerét megreformálták. Ott arra számítanak, hogy már jövőre nyereségessé válik a távolsági személyszállítás.

Magyarországon a MÁV inkább játékra hívogatja az utasokat. Amibe legalább 800 kilométernyi vonatutazással lehet benevezni, és a lényege, hogy a megváltott menetjegyen feltüntetett kilométereket össze kell adni – az oda-vissza szólók kilométerei duplán számítanak –, és a 150 leggyorsabb beküldő játékos között az augusztusi Real Madrid–Puskás-válogatott mérkőzésre lehet belépőt nyerni. Hogy ez nem mindenki számára eléggé meggyőző érv a vonat mellett? Bécsbe, illetve a Budapest–Bécs, Budapest–Graz, Budapest–Wiener Neustadt útvonalra találtunk a MÁV ajánlatai között a fapados légitársasá- gokénál olcsóbb jegyet, 2999 forintért. Ám ezt is csak azok vehetik igénybe, akikre a hirdetmény szerint „a szerencse istenasszonya rámosolyog”, mivel az ajánlat a kontingens erejéig érvényes, aminek a mennyisége azonban üzleti titok. Ahogy az is, hogy a MÁV SparSchiene Fortuna akciójában hány utas vett eddig részt és vehet részt még a jövőben.

Ha azonban valaki Berlinbe, Zürichbe vagy Velencébe szeretne utazni, annak érdemes érdeklődni az információs központban, hogy az általa kiválasztott időpontban élhet-e az akciós ajánlattal, mert ha igen, akkor 39 euróért eljuthat ülőkocsiban, és 49 euróért hálókocsiban. Egyébként a normál jegy mintegy a duplája az akciósnak. Ez az akció még tavaly december 12-én kezdődött, és lapunknak megerősítették, hogy még mindig élő lehetőség. A háttérben vélhetően a normál áron üresen maradt helyek akciós értékesítésének a szándéka húzódik meg.

Bővítik kínálatukat a bevásárlóközpontok

A DBA nevű olcsó légitársaság néhány napja az Aldi nevű szupermarketláncban mintegy félmillió darab repülőjegy eladását kezdte meg 49,99 euró áron – Németországban. A vásárlók megrohanták az üzleteket, volt, aki többször fordult jegyért. A vasúttársaság, szintén a németeknél sokat vár attól, hogy menetjegyeit a Lidl diszkontáruházláncon keresztül is kínálja.

Magyarországon eddig a Tescóban, azon belül is a dohányboltokban nem néznek ránk értetlenül, ha repülőjegyet kérünk – igaz, egyelőre csak a WizzAir járataira. Az Auchant ugyan szintén megkeresték már ez ügyben, de egyelőre nem tervezik az új szolgáltatást, más nagy bevásárlóközpontokban pedig úgy tájékoztatták lapunkat, hogy eddig nem is merült fel náluk ez a lehetőség.

Magyarországon eddig a Tescóban, azon belül is a dohányboltokban nem néznek ránk értetlenül, ha repülőjegyet kérünk – igaz, egyelőre csak a WizzAir járataira. Az Auchant ugyan szintén megkeresték már ez ügyben, de egyelőre nem tervezik az új szolgáltatást, más nagy bevásárlóközpontokban pedig úgy tájékoztatták lapunkat, hogy eddig nem is merült fel náluk ez a lehetőség. Nem kell külföldre utazni ahhoz, hogy olcsó géppel repüljünk nyaralni. Ilyenek Ferihegyről is indulnak. Aki keres, talál az engedmények között. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!